Alkmaar wil wel WK-stad zijn

Als Nederland de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal van 2018 krijgt toegewezen, stellen Alkmaar, Enschede en Heerenveen zich beschikbaar als speelstad. De drie gemeenten, de plaatselijke stadioneigenaren en de betrokken betaald voetbalorganisaties lieten de KNVB gisteren weten de infrastructuur en de stadions zodanig aan te willen passen dat zij in 2018 voldoen aan de FIFA-normen voor het organiseren van WK-wedstrijden.

Eerder maakten Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven de voetbalbond kenbaar dat zij bereid zijn het WK te huisvesten. In Amsterdam en Rotterdam zouden daartoe nieuwe stadions met een capaciteit van minimaal 70.000 toeschouwers worden neergezet.

Arnhem heeft de KNVB inmiddels laten weten dat uitbreiding van stadion Gelredome naar een capaciteit van 40.000 niet haalbaar is. Met delegaties van Breda, Groningen, Kerkrade en Utrecht wordt nog gesproken over de haalbaarheid van een mogelijke kandidatuur.

Nederland wil het WK van 2018 samen met België organiseren. Het grootste sportevenement ter wereld vond nog niet eerder in één van beide landen. De voetbalbonden hebben op 19 maart een informeel gesprek over de gezamenlijke kandidatuur met Michel Platini, de voorzitter van de UEFA. In november hoorde FIFA-voorzitter Sepp Blatter de plannen al aan.

De Belgische projectleider Alain Courtois denkt dat Nederland en België een reële kans hebben om het evenement binnen te halen. „Ik heb de voorbije maanden gemerkt dat het enthousiasme en optimisme over onze kandidatuur op nationaal en internationaal niveau erg groot is”, zei de organisator van Euro 2000 donderdag.

Officieel hoeft de kandidatuur voor het WK van 2018 pas in 2009 te worden aangekondigd. In 2010 of 2011 neemt het uitvoerend comité van de FIFA een beslissing. Australië, China, Engeland, Mexico en Rusland zijn ook al genoemd als mogelijke kandidaten.

Het WK vindt in 2010 plaats in Zuid-Afrika. Brazilië is in 2014 organisator op basis van een eerder gemaakte afspraak dat Zuid-Amerika aan de beurt was. Voor 2018 mogen landen uit alle continenten meedingen.