Aji V.N.

Kunstenaar tussen Oost en West

Aji V.N. (1968) leeft tussen twee culturen, tussen Oost en West, en in beide heeft hij voet aan de grond gekregen. Hij is opgeleid in India, aan de academie van Trivandrum en van New Delhi, maar hij woont en werkt in Rotterdam. Regelmatig exposeert hij in Mumbai, maar hij behoort sinds vorig jaar ook tot de eigentijdse Nederlandse kunstenaars die in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn opgenomen. Deze maand is zijn eerste grotere museale expositie in het Stedelijk Museum Schiedam.

Het merendeel van zijn houtskooltekeningen, vaak ’s nachts gemaakt, laat landschappen zien die eerder in India dan Europa thuishoren. Op flinke papierformaten stapelt hij hemelhoog grillige bergketens in alle nuances van zwart krijt; hij laat bij een bosgezicht de boomkruinen zo vanuit het duister van het donkerblauwe papier oplichten dat er een hallucinerende werking vanuit gaat; en als hij een close-up van een stuk woestijngrond aquarelleert dan zorgen de vele, bijna onzichtbare dierlijke schedels die tussen het zand en gesteente schuilen, voor een door de dood bezwangerde structuur.

Aji V.N. tekent om zichzelf te verbazen, zegt hij, om ontdekkingen te doen, om tot steedse diepere gewaarwordingen te geraken. Niet in thematische series maar in onderling sterk afwijkende, autonome beelden – een rivier met zwemmende olifanten, een nachtelijk panorama van een lichtstad. Recentelijk werkt hij in houtskool aan een breed en vlak en schaars begroeid ‘Europees’ landschap. De boompartijen daarin mogen niet zoals in een Indiaas oerwoud elkaar verdringen, maar moeten op flinke afstand naast en achter elkaar staan, zodat hij nu eens op papier die voor hem onwennig begroeide ruimte kan verkennen en bepalen. Of dat eerste ‘Europese’ landschap deze maand in Schiedam hangt is de vraag.

Tentoonstelling: Verloren Paradijs. Monumentaal tekenen. Robbie Cornelissen, Raquel Maulwurf, Erik Odijk, Sandra Setola, Renie Spoelstra, Aji V.N., Hans de Wit. Van 16 maart tot 8 juni in Stedelijk Museum Schiedam.

    • Marianne Vermeijden