Aartsbisschop Iraakse stad Mosul ontvoerd

De Chaldeeuwse aartsbisschop van de NoordIraakse stad Mosul is gisteren op gewelddadige wijze ontvoerd. De auto waarin Paulos Faraj Rahno (65) zich vervoerde werd in de oostelijke wijk Al-Nour aangevallen door gewapende mannen. Zij schoten eerst de chauffeur en twee beveiligers dood, waarna ze de prelaat meenamen.

De kidnappers zouden hun eisen inmiddels hebben bekendgemaakt, maar deze zijn niet openbaar gemaakt. Volgens bisschop Rabban al-Qas uit de naburige stad Irbil is zijn collega „in handen van terroristen”. „We weten niet in wat voor toestand hij verkeert. Dit is een verschrikkelijke tijd voor onze kerk – bid voor ons.”

Chaldeeërs behoren tot een tak van de rooms-katholieke kerk die een oude oosterse rite praktiseert. Hun grootste gemeenschappen bevinden zich in Irak en Syrië. In Irak maken ze met 60 procent de meerderheid van het christelijke geloofsdeel uit . Onder anderen de vroegere vicepremier Tariq Aziz was een Chaldeeër. Een kleinere groep (circa 75.000) zijn de Syrisch-katholieken.

In de etnisch en religieus gemengde stad Mosul wonen ongeveer 50.000 christenen. Hun geestelijken zijn er sinds de opkomst van sunnitisch-extremistische groepen in 2004 geregeld slachtoffer van ontvoeringen en aanslagen. Afgelopen januari ontploften bommen bij drie kerken (twee Chaldeeuwse en een Assyrische) in de stad. Vorig jaar werden een Chaldeeuwse priester en drie onderdiakens neergeschoten voor dezelfde kerk waar Paulos Faraj Rahno gisteren de middagmis opdroeg.

In 2005 werd een Syrisch-katholieke aartsbisschop van Mosul gekidnapt. Voor Basile Georges Casmoussa’s vrijlating werd toen 200.000 dollar gevraagd. Na een dag kwam hij weer vrij, volgens zijn kerk overigens zonder dat er losgeld werd betaald.

Sinds de Brits-Amerikaanse invasie van Irak in 2003 nam het geweld tegen christenen sterk toe. Velen hebben land daarom verlaten. Van de 1,4 miljoen christenen die bij de volkstelling van 1987 werden geregistreerd, zouden er nu naar schatting minder dan een miljoen over zijn.

Paus Benedictus XVI noemde de ontvoering gisteren een „verachtelijke” daad. Hij riep op tot onmiddellijke vrijlating van de aartsbisschop. (AP, BBC)