Aan de vork geprikt

Beelden van mishandeld slachtvee leidden tot de grootste terugroepactie van vlees in de vs: 70 miljoen kilo.

Koeien die niet meer op hun poten konden staan werden met vorkheftrucks overeind gezet, aan de kant geschoven en weggesleept. Richting slachterij. Het gebeurde in de Westland/Hallmark Meat Company in Chino, Californië en is vastgelegd met een verborgen camera. De opnamen zijn eind januari gepubliceerd door The Humane Society, volgens eigen zeggen de grootste Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie.

Afgelopen dinsdag kreeg de boodschapper, The Human Society dus, er van langs op een hoorzitting van het Amerikaanse Congres. De Republikeinse afgevaardigde van Texas Michael Burgess was boos omdat de organisatie de opnamen drie maanden geheim hield. Burgess vroeg zich verontwaardigd af wat The Human Society had bewogen om de dierenmishandeling nog drie maanden te laten voortbestaan.

Daar had Society-medewerker Paul Shapiro wel een antwoord op. De Society had de opnamen aan de openbare aanklager in Californië gegeven. Die had om geheimhouding verzocht in afwachting van het instellen van vervolging. Uit frustratie over de trage afhandeling maakte de Society de opnamen openbaar.

Toen ging het snel. Vrijwel onmiddellijk besloot justitie twee slachthuismedewerkers te vervolgen voor dierenmishandeling. En de vleesfirma haalde ongeveer 70 miljoen kilo vlees terug.

De formele reden voor de terugroepactie is dat het vlees van koeien die vlak voor hun slacht niet meer op eigen poten konden staan (downers) niet mag komen bij het vlees van koeien die lopend hun einde tegemoet gaan. Het vlees van de zwakke koeien is mogelijk ziekmakend en ongeschikt voor menselijke consumptie. De verontwaardiging nam nog toe doordat veel van het vlees voor de kindermond was bestemd. Het slachthuis is een van grootste leveranciers van vlees voor het nationale schoollunch-programma.

    • Wim Köhler