Zalm met lapsang souchong

Voor 2 personen:4 eetlepels lapsang souchong thee2 theelepels zeezout1 dessertlepel suiker2 zalmfilets, elk circa 180 gramcirca 1 eetlepel plantaardige olie voor het bakken

Al dertig jaar koop ik mijn thee bij dezelfde winkel op de Haarlemmerdijk in Amsterdam. ’t Zonnetje is piepklein, maar het is een echte grot van Aladin vol thee, koffie, snoepjes, chocolade en allerlei koppen, potten, ketels en voorraadblikken. Het licht is gedempt, de eerste indruk is van oud gepolijst hout en geboende plavuizen. Het uitgebreide assortiment thee en koffie wordt bewaard in grote metalen kannen in rijen op planken die een hele muur beslaan. Thee kiezen is moeilijk, dus ik neem altijd vier of vijf soorten mee, waaronder lapsang souchong. De rokerige smaak van deze thee bepaalt dit recept: de thee geeft de zalm een subtiel aroma en verrijkt zijn smaak zonder die te overheersen.

Doe de thee, het zeezout en de suiker in een kleine kom en schep alles goed om. Wikkel de zalmfilets in een laag kaasdoek (grof geweven ongebleekte katoen). Leg een groot vel plasticfolie (groot genoeg om er de zalmfilets makkelijk in te wikkelen) op een werkvlak. Schep de helft van het theemengsel in het midden van de plasticfolie en spreid het mengsel uit tot het formaat van de zalmfilets. Leg de ingepakte vis op het theemengsel. Spreid het overgebleven theemengsel over de ingepakte zalm. Wikkel de plasticfolie om de ingepakte vis en leg het in een zuurbestendige schaal. Dek de schaal af en zet hem een nacht in de koelkast. Neem de vis uit de koelkast. Verwijder de plasticfolie en dan het kaasdoek. Verhit de plantaardige olie in een anti-aanbak koekenpan op matig tot middelhoog vuur. Leg er de zalmfilets in en bak ze circa 3 tot 4 minuten per kant tot ze goudbruin en licht krokant van buiten zijn. Neem de pan van het vuur en laat even rusten voor het serveren.

Geef er bijvoorbeeld mie bij die u hebt aangemaakt met plakjes lente-ui en een mengsel van sesamolie en plantaardige olie.

Kim Maclean

Morgen: Medvedev komkommertjes