Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Oorlog

Xandra Schutte wordt hoofdredacteur van opinieblad De Groene

Rotterdam. Xandra Schutte wordt de nieuwe hoofdredacteur van Nederlands oudste opinieblad De Groene Amsterdammer. Het bestuur van het 131 jaar oude blad moet nog wel instemmen met de voordracht van de sollicitatiecommissie. Schutte werkte in de jaren negentig al enkele jaren als redacteur bij De Groene Amsterdammer en was er toen ook enige tijd interim-hoofdredacteur. Van 2000 tot 2004 was ze hoofdredacteur van Vrij Nederland. Ze vertrok daar na een conflict met de redactie. Op dit moment is ze uitgever bij Meulenhoff. ”De reden dat ik wegga bij Meulenhoff is heel simpel. Mijn hart ligt meer bij de journalistiek dan bij het uitgeversvak”, zegt ze. ”Mijn liefde voor boeken is heel groot, maar ik heb nu een organisatorische functie en mis het permanente gesprek over de wereld, de rol die je zelf kunt spelen in het publieke debat en het schrijven van artikelen.”