Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Weekboek 9

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans http://papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

Bart Chabot Foto Bob Bronshoff/HH Nederland,Scheveningen, 17 dec 2004 Bart Chabot Bob Bronshoff/ Hollandse Hoogte
Bart Chabot Foto Bob Bronshoff/HH Nederland,Scheveningen, 17 dec 2004 Bart Chabot Bob Bronshoff/ Hollandse Hoogte Hollandse Hoogte

Aleksandr Solzjenitsyn steunt de Serviërs

De Russische auteur Aleksandr Solzjenitsyn, Nobelprijswinnaar in 1970, mengt zich in het debat over de onafhankelijkheid van Kosovo en kiest uitdrukkelijk de kant van Servië, zo meldt AFP. In een vorige week gepubliceerde oproep in de Servische krant Vecernje Novosti roept hij de Serviërs op ‘om te blijven leven op hun historische grond in de provincie Kosovo, die zich op een onrechtvaardige manier heeft afgescheurd’. (DL)

PEN Vlaanderen op de bres voor Ayaan Hirsi Ali

De schrijversvereniging PEN Vlaanderen neemt het in een open brief, die onder meer in De Morgen verscheen, op voor Ayaan Hirsi Ali. De brief is ondertekend door Geert van Istendael, Monika Van Paemel en Ingrid van der Veken. Onder de titel ‘Elk gesmoord woord is er één te veel’ houden ze een pleidooi voor een Europees Fonds voor iedereen die om zijn mening wordt bedreigd. Er wordt verwezen naar de aanslagen op de Russische Anna Politkovskaja en de Turkse journalist Hrant Dink. ‘Als we niet opletten, staat daar misschien straks ook de naam van Ayaan Hirsi Ali bij. Dat zij in de eerste plaats activiste en pas in de tweede plaats auteur is, doet er niet toe’. (DL)

Grøndahl stelt vragen over Mohammedrellen

Hoe komt het dat jonge moslims elke nacht keet blijven schoppen in Kopenhagen, daarbij auto’s en scholen in brand stekend en brandweermannen aanvallend? Deze vraag stelde de internationaal vermaarde Deense schrijver Jens Christian Grøndahl (1959) in de Neue Zürcher Zeitung. Grøndahl stelt vast dat de eerste auto brandde, vlak voordat de veelbesproken Mohammed-cartoons opnieuw werden gepubliceerd, op zijn beurt het gevolg van een verijdeld moordcomplot tegen een van de tekenaars. ‘De coulante en flagellantische, zichzelf onderzoekende levenshouding in onze welvaartsstaat is dermate in vlees en bloed overgegaan, dat men zelfs brandstichters en plegers van aanslagen als slachtoffers ziet. Op dit punt is de mislukte integratie verbluffend succesrijk’.” (HC)

Best of the Bookers: het publiek mag kiezen

Salman Rushdie staat misschien wel op het punt om een belangrijke eretitel voor zijn roman Middernachtskinderen kwijt te raken, meldt The Guardian. Toen de Booker Prize 25 jaar bestond, koos een jury dat boek tot het beste van alles prijswinnaars: Best of the Bookers. Binnenkort viert de (inmiddels) Man Booker Prize zijn veertigste verjaardag – en dus zijn er 15 winnaars bijgekomen. Maar een jury heeft niet meer het laatste woord. Ook in Engeland heeft de internetverkiezingskoorts toegeslagen. Uit de veertig Bookerwinnaars heeft een jury zes boeken gekozen. Het publiek kiest uit deze zes de Best of Bookers. De winnaar wordt in juli bekend gemaakt. (TJ)

Bart Chabot: Koning van de Ramsj

Bart Chabot gooit zijn boeken zelf in de ramsj, zo melden onder meer De Gelderlander en Trouw. Aan de vooravond van de Boekenweek brengt Chabot zijn boeken onder bij De Slegte, om zo – naar eigen zeggen – jongeren meer tot lezen aan te zetten. ‘Nog veel belangrijker is dat leuke boeken betaalbaar worden’. Chabot wordt daarom op 6 maart met enige trammelant gekroond tot Koning van de Ramsj in het Amsterdamse filiaal van De Slegte aan de Kalverstraat. (DL)

ISBN-registraties zijn nu eigendom van CB

Het is meestal niet iets waar de lezer bij stilstaat: het ISBN (internationaal standaard boek nummer) dat achterop elk boek staat. Omdat het technische informatie is, wordt aangenomen dat het openbare informatie is. De NMa (Nationale Mededingingsautoriteit) heeft vorige week anders besloten: ISBNs zijn het eigendom van het Centraal Boekhuis. Dat zou geen probleem zijn als alle boeken daar verspreid of geregistreerd waren, maar dat is niet zo, aldus Pauline van de Ven van Stichting Auteursdomein. „Tweederde van de 20.000 ISBN-registraties die er per jaar bijkomen, blijft dan onzichtbaar voor de consument. Het idee van het NMa dat je alles via internet kunt vinden, is in theorie juist, maar het mooie was nu juist dat er één uniek informatiepunt was.” eBooks of eigenbeheer-uitgaven worden niet in de boekhandel verkocht en daarom stelt de NMa ‘dat niet van de boekhandel kan worden verlangd dat zij aangeeft waar boeken te vinden zijn die zij zelf niet kan leveren’. Kortzichtig, volgens Van de Ven: „Het boek is een seizoensproduct geworden en juist daarom is centrale vindbaarheid zo belangrijk.” De Stichting heeft een petitie geformuleerd die op hun website (http://www.auteursdomein.nl/Dossier_ISBN.htm) ondertekend kan worden. Ook heeft de Stichting inmiddels aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. (TJ)

Website van de week: thebookseller.com/ odd-titles

In Groot-Brittannië heeft het magazine The Bookseller opnieuw de shortlist bekendgemaakt voor de Oddest Book Title of the Year. Deze onderscheiding bekroont nu alweer voor de dertigste maal de meest bizar klinkende boektitel van het jaar. Onder de genomineerde titels staan ondermeer: I Was Tortured By the Pygmy Love Queen (het enige fictieboek op de lijst), How to Write a How to Write Book, Are Women Human? And Other International Dialogues, Cheese Problems Solved, If You Want Closure in Your Relationship, Start With Your Legs en People who Mattered in Southend and Beyond: From King Canute to Dr Feelgood. Het publiek kan nu stemmen op de Bookseller-site, de winnaar wordt bekend gemaakt op 28 maart. (DL)

M.m.v. Hans Cottyn, Toef Jaeger en Dirk Leyman