Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hockey

‘Voetbalwereld kan veel leren van het hockey’

„De voetbalwereld is te veel met zichzelf bezig.” Johan Wakkie, directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB), had gisteren tijdens een seminar in Utrecht weinig te vertellen over het gekozen thema sportsponsoring, maar meer over het succes van het hockey. Ook trok hij vergelijkingen en ventileerde hij kritiek. Wakkie: „De hockeybond is de afgelopen jaren alle overheidssubsidie kwijtgeraakt. Wij krijgen alleen nog acht ton van de Lotto. Het voetbal ontvangt veel meer aan subsidies, Toto en lottogelden. Het zou niet verkeerd zijn als het voetbal zich wat meer bekommerde om de totale sport.”

Wakkie vindt het dan ook begrijpelijk dat voetbalteams bij de verkiezing van sporters van het jaar vrijwel nooit een kans maken. „Olympische sporters vinden voetballers verwende kinderen”, weet Wakkie. „Jong Oranje viel voor 2007 wel in de prijzen omdat spelers en coach van dit team beleving toonden. Ofschoon ze niet zoveel geld verdienen. Het voetbal zou mee moeten helpen om de Spelen van 2028 naar Nederland te halen.”

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) kan veel leren van de hockeysport, meende Wakkie terwijl niet ver van zijn spreekgestoelte directeur betaald voetbal Henk Kesler deel uitmaakte van de toehoorders op het congres. Wakkie wees op zaken als spelregels, nieuwe technologie, het inperken van het aantal buitenlanders per team, sportiviteit en respect waarmee de voetbalwereld zijn voordeel kan doen. „De KNVB is trots op het feit dat er bijna net zoveel vrouwen voetballen als hockeyen. Maar het aantal voetbalsters is slechts tien procent van het totale ledental (1,1 miljoen, red.). Je kunt voetbal dus nog lang geen gezinssport noemen.”

De hockeybond verwacht dat het huidige aantal aangesloten hockeyers van 202.234 stijgt naar 260.000 in 2015. Een groot probleem vormt het gebrek aan ruimte voor nieuwe (kunstgras)velden. Hierdoor hebben veel clubs een ledenstop en staan aspirant-hockeyers soms vijf jaar op een wachtlijst.

Wakkie noemde ook zaken van de KNVB waar het hockey van profiteert. Zoals sponsormodellen, arbeidscontracten, transfers en arbitragecommissies. „Het portretrecht is nu ook bekend in de hockeysport. Zelfs de zaakwaarnemers deden hun intrede, maar waren snel vertrokken. Er valt voor hen bij ons weinig te halen.”