Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Vleermuizen vliegen op magnetietkristal

rotterdam. Ook vleermuizen oriënteren zich op het aardmagnetisch veld met behulp van de ijzerverbinding magnetiet (Fe3O4). Amerikaanse en Britse onderzoekers toonden dit aan in een experiment met grote bruine vleermuizen (Eptesicus fuscus). De magnetisatierichting van de magnetiet-kristallen in de lichaamscellen werd met behulp van een sterke magnetische puls in de oude voorkeursrichting versterkt of juist omgedraaid. De helft van de vleermuizen die waren `omgepoold` verloor zijn oriëntatievermogen. Ze wisten niet meer de weg naar huis te vinden als ze 20 kilometer verderop werden losgelaten. De dieren waren individueel te volgen met behulp van kleine radiozendertjes. Vleermuizen die niet behandeld waren en vleermuizen die een magnetische puls ontvingen die de oude voorkeursrichting in stand hield keerden bijna allemaal terug, zo melden de onderzoekers in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke internettijdschrift PLoS ONE.