Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ultiem gereedschap voor heldergroene spruiten

Een Pyrex stoomkoker voor de magnetron kost in speciaalzaken voor huishoudelijke artikelen ongeveer 25 euro.
Een Pyrex stoomkoker voor de magnetron kost in speciaalzaken voor huishoudelijke artikelen ongeveer 25 euro.

In een supermarkt in Purmerend staan twee stoommaaltijden van kip met pesto. Ovale plastic bakjes. De ene maaltijd ziet er viezer uit dan de andere. Hoe komt dat? En waarom ziet de op het oog minder vieze er na het afrekenen even smerig uit als de andere? Door de verpakking.

Albert Heijn was de eerste met stoommaaltijden in ovale bakken met een knap Zwitsers ventieltje. Het was een maaltijd die in de magnetron kon zonder gaatjes in de verpakking. Doe een rookworst in een vacuüm getrokken plastic zak in de magnetron en luister. Knal! De zak ontploft en als het erg tegen zit knapt de worst zelf ook uit zijn vel.

Bakjes voor een stoommaaltijd knallen niet. Tijdens het microgolvenbombardement in de bak met nattigheid ontstaat stoom die de druk opvoert wat de opwarm- en gaartijd bekort, maar die onherroepelijk tot een explosie zou leiden als het ventieltje er niet zat. Het houdt de overdruk binnen de perken.

Het Zwitserse ventieltje is al niet meer uniek, er zijn varianten. Op een stoompak met vis van Iglo zit een plakkertje dat loslaat als er geen houden meer aan in. In het folie van de kip met pesto van super Plus zitten een paar ragfijne kerfjes die, als het folie opbolt ietsje breder worden en stoom laten ontsnappen.

Maar aan de inhoud van de gevulde stoommachines mankeert het nog. Stoommaaltijden bestonden tot nu toe uit een bak met alles bij elkaar. Groente, kip, vis, vlees en koolhydraten worden samen omgewarmd. Kennelijk bevalt dat kant-en-klare fijnproevers niet. Fabrikanten van stoombakjes maken ze nu in compartimenten van verschillende grootte.

Nieuwe maaltijden van het huismerk van supermarkt Plus zijn over compartimenten verdeeld. Het zijn twee bakken op elkaar in een kartonnen wikkel. In de bovenste bak kip in een papje. In twee compartimenten in de onderbak pasta en groente. Maar om te weten wat er precies in zit, meer dan 50 ingrediënten, moet men de verpakking ondersteboven houden, het staat op de bodem in kleine letters. Zet hem weer rechtop en zie, de pap die pesto wordt genoemd heeft het doorzichtige folie besmeurd.

Het ziet er opeens erg onaantrekkelijk uit. Zo moet er voor mij een klant geweest zijn die eerst een verpakking omkeerde om de tekst onderop te lezen en daarna een andere heeft gepakt met een schone bovenkant. Ik neem de laatste schone, er is nu alleen nog een vieze te koop in Purmerend, waarschijnlijk tot aan de uiterste verkoopdatum.

Maar waar zit de streepjescode? De caissière kan hem niet vinden en buitelt de maaltijd alle kanten op. Ook de streepjescode is op de bodem gedrukt en omdat de kassascanner horizontaal is geplaatst moet de maaltijd er op zijn kant langs. Dankzij het verpakkingsontwerp kom ook ik met een onappetijtelijk zootje troep thuis en krijg ik vanzelf weer zin om m’n eigen eten te bereiden.

Supermarktmaaltjes zijn vaak niet om aan te zien, de stoomtechniek is wonderschoon. Vaak gaat stomen in de magnetron beter en veel sneller. Er is alleen weinig goed doordacht gerei voor. Pyrex, bekend van sterke glazen schalen en kannen, met ook een plastic productielijn maakte goed nieuw gereedschap voor magnetronstomerij.

Nooit eerder at ik zo snel zulke lekkere heldergroene spruitjes. Uit de nieuwe Pyrex stoomkoker. Een kloeke bak waar wat water in moet, daarboven een mand die er goed in past en geen stoom morst. Daarop een goed sluitende deksel met een klein gaatje. Daar ga ik zelf nog een ventiel in verzinnen.

Wouter Klootwijk