Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Terrasverwarming

In mijn niets ontziende zoektocht naar de waarheid ben ik, uw onversaagde verslaggever, een weekendje naar Parijs gegaan. Daar is immers al op 1 januari jongstleden het algehele rookverbod in de horeca van kracht geworden. Nu, een kleine twee maanden later, leek mij de tijd rijp om de expeditie te ondernemen naar het getroffen gebied om met eigen ogen vast te stellen welke gevolgen de maatregel heeft en een beeld te vormen van wat ons te wachten staat wanneer het rookverbod de komende zomer ook hier wordt ingevoerd.

Het allereerste dat opvalt, is dat er in Parijs in het hartje van de winter een weergaloze terrascultuur is ontstaan. De vele cafés en brasseries zijn zo goed als uitgestorven, maar hun terrassen zijn afgeladen. Bijna elk café heeft zijn terras verwarmd met een batterij aan elektrische kachels of gasverwarming. Veel cafés adverteren ermee met borden op de stoep: ‘verwarmd terras voor rokers.’

Omdat het soms, ondanks de vele kachels en warmtezuilen, nog steeds vrij fris is buiten, hebben veel café-eigenaren hun terras overdekt en afgeschermd met hoge windschermen. Sommige constructies zijn nog omvangrijker. Hier en daar zijn complete strandtenten gebouwd op de stoep vóór het café. Alleen de stoeptegels op de vloer en een straatpaaltje hier en daar herinneren er aan dat het ooit een openbare ruimte is geweest. Uiteraard hebben niet alle cafés de ruimte voor zulke comfortabele voorzieningen. Het is niet moeilijk te voorspellen dat deze niet lang zullen overleven.

Natuurlijk zal het in Nederland ook zo gaan. Maar terrasverwarming is energieverslindend en dus schadelijk voor het milieu. GroenLinks Kamerlid Duyvendak wil terrasverwarming verbieden. „Nu kan het nog worden verboden’, zegt hij, „zonder dat café-eigenaren de benodigde apparatuur hebben gekocht en rokers van buiten roken bij een terrasverwarmer een gewoonte hebben gemaakt.” Een recent rapport van het Europees Parlement roept op tot een verbod in de hele Unie. Hoe het dan met de rokers moet, is niet duidelijk.

Het algehele rookverbod in de horeca veroorzaakt meer problemen dan het oplost. Hoe simpel zou het toch zijn om in elk café een rokersruimte toe te staan.

Ilja Leonard Pfeijffer