Televisie Voorkeur

Liefhebbers van de Amerikaanse serie The Sopranos kunnen hun hart ophalen dit weekend. De VARA zendt in twee nachten het hele seizoen 5 van de serie uit. The Sopranos gaat over het leven van Tony, een moderne maffiabaas uit New Jersey. Het managen van zijn organisatie valt tony zwaar. Bovendien moet hij de FBI zien te ontlopen en zijn huwelijk met de altijd gekwelde Carmela goed houden. De marathonuitzending is een voorafje voor seizoen 6, vanaf 8 maart in dubbele afleveringen te zien op de zaterdag. Ned.3, vrijdag 0.30-4.50u. en zaterdag 22.15-5.05u.

actualiteiten

EénVandaag. Een reportage over het nieuwe brandweer-oefencentrum in Amsterdam. Brandweerlieden worden er bijgeschoold omdat nieuwbouw en gerenoveerde huizen door betere isolatie bij brand explosiegevaar opleveren. Verder: de sluiting van een opvangcentrum voor transseksuelen, die nu geen begeleiding meer krijgen in de periode waarin zij operaties ondergaan. En Ferry Mingelen in gesprek met premier Balkenende. Ned.1, 17.59-18.45u.

Netwerk. Reportage over het Rusland van Vladimir Poetin. Verslaggever Koen van Groesen sprak met buschauffeur Albert Stupenkow die zijn stad zag veranderen van communisme en schaarste naar een maatschappij waar werkelijk alles te koop is. Allemaal te danken aan Poetin, zegt hij. Multimiljonair Andrey Kolesnikov zag onder Poetin de omzet van zijn bedrijf verdertigvoudigen. Ook hij wil dat Poetin aan de macht blijft. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Een gesprek met Yuri Felshtinsky, auteur van het boek De Onderneming. Rusland onder Poetin, n.a.v de verkiezingen in Rusland. En de zaak van de 20-jarige David, zwakbegaafd en autistisch, die een meisje heeft verkracht en daarvoor wordt gestraft. Maar de vraag is: kan hij wel verantwoordelijk gesteld worden? De moeder stelt zorginstelling ’s Heeren Loo aansprakelijk. Verder: opnieuw commotie rond de film van Wilders. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Laatste vrijdag van de maand: Matthijs van Nieuwkerk kijkt met Marc-Marie Huijbregts terug op de afgelopen mediamaand. En met schrijver Joost Zwagerman en RTL4 programmadirecteur Erland Galjaard. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Aan tafel: journalist Henk Hofland over de nieuwe editie van zijn boek Rederij Hofland waarin hij kinderen voordoet hoe je met simpel gereedschap en goedkoop materiaal voertuigen kunt maken. En priester en schrijver Antoine Bodar over de omgang met zijn demente moeder. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

In de knip! De onderwerpen: wat doet de woningbouwvereniging met klachten; heeft het zin om te shoppen met uw lijfrente; en wie vult uw belastingpapieren in als u het zelf niet kunt? Presentatie: Elles de Bruin. Ned.2, 19.20-19.50u.

Opgelicht?! Hoe makkelijk doen Nederlanders een aanbetaling doen op hun droomauto? Het programma testte dat uit door op Marktplaats een auto aan te bieden voor een prachtige prijs. De reacties stromen binnen. Actrice Ilse ontmoet de geïnteresseerden en probeert hen een aanbetaling van 500 euro te laten doen. In ruil daarvoor belooft zij de auto voor ze vast te houden. Het programma laat zien hoeveel mensen daar in trappen. Ned. 1, 20.30-21.25u.

De leugen regeert. Peter Tetteroo schreef een polemisch artikel over de Kosovoberichtgeving die hij uiterst selectief noemt: eenzijdig gericht op de Albanezen, de Serviërs komen nauwelijks aan het woord. Hij gaat in discussie met Harald Doornbos die jarenlang correspondent was in voormalig Joegoslavië. Verder onder meer: Wim de Bie over de overdreven media-aandacht voor de boerkini. En een oudbewoonster van het dorp Ganzedijk vindt de aandacht over de mogelijk sloop van het dorpje voorbarig, omdat er nog geen enkel besluit is genomen. In de mediaraad: Cisca Dresselhuys en John Jansen van Galen. Ned.2, 21.15-22.00u.

Spartacus. Gedramatiseerde Britse documentaire over het leven van de beruchte leider van een slavenopstand, in de jaren 71-73 voor Chr. in het Romeinse Rijk. De documentaire stelt Spartacus voor als een briljant guerrillaleider, maar ook als een zwak mens, die moeilijk beslissingen kon nemen. BBC 2, 22.00-23.00u.

amusement

Thank God it’s Friday. Claudia de Breij ontvangt vanavond seksuologe Goedele Liekens, de vrouw die volgens de Belgen hun ideale premier zou zijn. Verder D66-Kamerlid Boris van der Ham. In ‘de vinders’: Arthur Japin, Bastiaan Geleijnse en Willy Wartaal. Ned 3, 21.40-22.30u.

TROS TV Show. Ivo Niehe gaat in Marbella op bezoek bij illusionist Hans Kazan. Het gezin Kazan vertelt over hun droom, een eigen theater aan de Costa del Sol, die eindigde in een nachtmerrie. Verder het reisverslag van zeven Nederlanders die een 14-daagse barre fietstocht door Tibet maakten. Ze zamelden geld in voor de blinde Sabriye Tenberken, die met haar vriend Paul Kronenberg in Tibet en India schooltjes opzet voor blinde kinderen. Ned.1, 22.00-23.00u.

sport

NOS Sportjournaal. O.m. een reportage over wielerploegen die in Gent overleggen over het conflict tussen de UCI en de ASO. En de presentatie van het boek Zwemmen in goud van John Volkers en Jos van Kuijeren, over de geschiedenis van de Nederlandse zwemsport. Ned. 1, 18.45-19.00u. en 20.00-20.30u.

Podcast

Hoe verder in Kenia? De regering en oppositie in Kenia hebben een akkoord bereikt. Het akkoord moet een einde maken aan de onrust in het Afrikaanse land. In nrc.fm een debat over de toekomst van Kenia. Vanavond vanaf 19 uur te beluisteren via nrc.nl/podcast