Stinzenplantenrondwandeling

Stinzenplantenrondwandeling Bij Domies Toen in Pieterburen staan sneeuwklokjes, winterakonieten en boeren- en gewone krokussen in bloei, maar ook lenteklokjes, helleborussen en gele kornoelje. De term stinzenplanten voor deze voorjaarsbloeiers komt van het Friese woord ‘stins’, een stenen verdedigingstoren uit de middeleeuwen. In Groningen hebben veel steenhuizen zich ontwikkeld tot borgen. Daarom spreken de Groningers van ‘börgbloumkes’, planten die hier niet van oorsprong thuishoren, maar zich thuisvoelen in het milieu van zo’n oud terrein in de schaduw van de bomen. Wandelingen: 2 & 9 mrt 2u. Domies Toen, Hoofdstraat 76, Pieterburen. Theeschenkerij 13-17u. Inl 0595 571913 & www.domiestoen.nl, Europa, Nederland, Vianen, 28-05-2006 Lente, bloemenveld, weiland, koolzaad, klaver, gras, natuur, milieu. Foto Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Bij Domies Toen in Pieterburen staan sneeuwklokjes, winterakonieten en boeren- en gewone krokussen in bloei, maar ook lenteklokjes, helleborussen en gele kornoelje. De term stinzenplanten voor deze voorjaarsbloeiers komt van het Friese woord ‘stins’, een stenen verdedigingstoren uit de middeleeuwen. In Groningen hebben veel steenhuizen zich ontwikkeld tot borgen. Daarom spreken de Groningers van ‘börgbloumkes’, planten die hier niet van oorsprong thuishoren, maar zich thuisvoelen in het milieu van zo’n oud terrein in de schaduw van de bomen.

Wandelingen: 2 & 9 mrt 2u.

Domies Toen, Hoofdstraat 76, Pieterburen. Theeschenkerij 13-17u. Inl 0595 571913 & www.domiestoen.nl,