Soms klinkt Adele net zo gebroken als haar hart

cd pop Adele:19 ****-

cd pop

Adele:19 ****

De nieuwe Britse zangeres Adele kan veel. Soms klinkt ze in haar eentje als een big band, met machtige uithalen. Ze kan ook eenzaam klinken, dan is haar stem een klein vlammetje in een donkere wereld. En soms klinkt Adele net zo gebroken als haar hart.Al die nuances in de stem van Adele zijn aantrekkelijk. Maar het mooiste is als ze haar jonge meisjes-emoties uitvergroot tot iets universeels – dan wordt haar weelderige stem een schuilplaats voor iedereen.

Adele, die van haar achternaam Adkins heet, komt uit Londen. Ze was de eerste winnaar van de Britse ‘critics choice’-award, bedoeld voor een artiest die nog geen plaat uit heeft. Ze wordt wel bestempeld als jazz of soul-zangeres. Maar Adele overstijgt de criteria.

Op dit debuut, genoemd naar haar leeftijd, krijgt die gastvrijheid vorm in liedjes als Chasing Pavements, Cold Shoulder en Melt My Heart to Stone. Ze werden stijlvol aangekleed met trillende violen, aanzwellende percussie en nauwkeurige triangels. Sommige nummers doen denken aan de ‘blue-eyed soul’ van Dusty Springfield, andere hebben een jazzy ondertoon. Een enkel lied is minder geslaagd, zoals de brave Bob Dylan-cover Make You Feel My Love en het saaie openingsnummer. Die zijn onder Adele’s maat.