Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Schotten vinden ABN’ers maar weinig efficiënt

De Schotten van RBS kochten een deel van ABN Amro. Er is verbazing over de inefficiëntie van de Nederlandse bank. „Het is raadselachtig.”

Fijne bank, maar wat een verspilling.

Sir Fred Goodwin, topman van Royal Bank of Scotland (RBS), probeert het op een vriendelijke manier te zeggen. Hij is nog altijd zeer tevreden dat hij een deel van ABN Amro heeft gekocht, maar het is duidelijk dat de Schot af en toe vol verbazing naar de Nederlandse bank kijkt. „Het is raadselachtig. Het is een mooi bedrijf, de mensen hebben goede ideeën. Maar ergens gaat het mis.”

Goodwin refereerde gisteren aan de hoge kosten en vaak inefficiënte wijze waarop de Amsterdammers de organisatie hebben opgezet. Ook vorig jaar leidde dit weer tot een kostenbatenratio – de verhouding tussen de kosten en de inkomsten – bij ABN Amro van maar liefst 86 procent. Bij RBS was deze indicator voor het kostenniveau in 2007 slechts 40,7 procent. De inefficiëntie van ABN Amro is al jaren een probleem en was een van de redenen waarom de bank vorig jaar een overnamedoelwit werd.

„Ik was onlangs bij ABN Amro India. Dat is één van de juwelen binnen deze bank, een fantastisch bedrijf. Men was daar bezig met de handmatige verwerking van aangevraagde leningen. Ze deden dit echter alleen voor de Amerikaanse dochter LaSalle en enkele andere landen. Bij ons doet een onderdeel zoiets voor de hele groep en bovendien hebben we machines die de formuleren kunnen lezen.”

RBS zal de komende jaren de kosten bij ABN Amro terugdringen, goedschiks of kwaadschiks. Goodwin – die in Groot-Brittannië de bijnaam Fred the shred, Fred de versnipperaar, draagt – gaat ervan uit dat het goedschiks kan. „We hebben een mandaat om deze dingen door te voeren. De meeste mensen doen vrijwel alles wat je ze vraagt als je niet het onmogelijke vraagt, en dat doen we niet.”

De Schot sprak gisteren met Nederlandse journalisten na afloop van de presentatie van de jaarcijfers van RBS en ABN Amro in Londen. RBS kocht de Nederlandse bank na een lang gevecht vorig jaar samen met het Spaanse Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis. De drie zijn nu bezig om ABN Amro op te splitsen. Die splitsing gaat sneller dan de drie hadden verwacht en zal, als alles volgens plan verloopt, in de loop van 2009 zijn afgerond.

Na die splitsing heeft RBS de grote zakelijke klanten van ABN Amro overgenomen, plus de zakenbank, de divisie geldtransacties en de activiteiten in Azië. De uitgebreide landenstructuur die ABN Amro in Azië opgebouwde is een voorbeeld, zo stellen de Schotten, van een inefficiënte bedrijfsstructuur waarop bezuinigd kan worden. Goodwin wilde geen landen noemen, maar duidelijk werd dat RBS niet in alle landen actief zal blijven waar ABN momenteel zit. De Schotten willen zich vooral richten op Pakistan, India en landen als de Verenigde Arabische Emiraten, zei Goodwin.

RBS wil verder bezuinigen via geijkte methoden zoals besparingen op inkoop van bijvoorbeeld kantoorartikelen en software, die goedkoper kan omdat de gecombineerde bank veel groter is. Ook denkt RBS 1,6 miljard euro te kunnen behalen aan synergie en kostenbesparingen, 30 miljoen meer dan een eerdere prognose.

Het indammen van de kosten is een kwestie van cultuur, maar vooral van organisatie. „Als ik een kamer vol managers zie weet ik al snel wie er van ABN Amro komt en wie van RBS”, vertelde Goodwin. „De manager van RBS weet precies hoeveel winst hij maakt. De manager van ABN Amro niet. Die weet het inkomen van zijn afdeling, maar moet door de structuur weer allerlei bedragen afgeven aan de groep.”

Goodwin zelf is overigens maar weinig tijd kwijt aan de opsplitsing van de Nederlandse bank. Dat wordt gedaan door Mark Fisher, de man die ook een belangrijke rol speelde bij de succesvolle integratie van National Westminster, de Britse bank die RBS in 2000 kocht. Fisher is nu topman van ABN Amro en leidt de splitsing.

Fisher zet vaart achter de ontmanteling van wat de grootste van van Nederland was. „De divisie vermogensbeheer zal eind maart worden afgesplitst en Antonveneta, in Italië, in april”, zei Fisher. Het vermogensbeheer gaat naar Fortis en Antonveneta gaat via Santander over naar de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Sienna. „Banco Real in Brazilië gaat deze zomer naar Santander”, aldus Fisher, die zei dat de overgang van de Nederlandse tak van ABN naar Fortis het langst zal duren. Dit komt doordat Fortis onderdelen moet afstoten, op bevel van de Europese Commissie. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld de Hollandsche Bank Unie en om enkele afdelingen voor zakelijke klanten, onderdelen die wel eens naar RBS zouden kunnen gaan. „ We zijn een van de kandidaten”, zei Fisher.

Breaking Views: pagina 17