Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Entertainment

Sara Kroos: veel flair en overtuiging

Cabaret Bries, door Sara Kroos. Tournee t/m 6/6. Inl. 071-5133985, www.harrykies.nl ****-
Cabaret Bries, door Sara Kroos. Tournee t/m 6/6. Inl. 071-5133985, www.harrykies.nl ****-

Cabaret

Bries, door Sara Kroos. Tournee t/m 6/6. Inl. 071-5133985, www.harrykies.nl

„Ik heb het helemaal in de hand”, zegt cabaretière Sara Kroos in haar nieuwe programma Bries – en dan doelt ze, met zelfspot, op de manier waarop ze zich als jonge vrouw met dochter en ex-vriendin een weg baant door het moderne leven.

Maar het zou ook, zonder zelfspot, op haar cabaretcarrière kunnen slaan. Haar vorige programma, Zoetgevooisd, was het uitdagendste en meest overrompelende dat ze tot dusver maakte. En met die bagage kan ze nu een voorstelling spelen die minder overdondert en toch minstens zo veel allure uitstraalt.

Bries gaat, zegt Kroos, vooral over de dikke korst die bij menigeen is gegroeid als verdedigingslaag om alles onder weg te stoppen wat onprettig en misschien zelfs bedreigend is. Zodat er in de fotoalbums wel veel foto’s zijn geplakt van allerlei hoogtepunten, maar niet van de minder geslaagde momenten die daaraan voorafgingen of daarop volgden: „We laten het gewoon verdwijnen.”

Kroos beschrijft huiskamers waarin op de flatscreen een openhaardvuur-dvd wordt gespeeld om de kilte te verdrijven, en vertelt over de uitgebluste huwelijken van grootouders en ouders. Opnieuw blinkt ze daarbij uit in kleurige, kordate formuleringen en grappen die op laconieke toon, bijna als terzijdes, uit die observaties voortkomen.

Soms zijn haar teksten iets te weinig uitgewerkt om het thema goed neer te zetten, maar haar flair en overtuigingskracht maken veel goed. En ze wordt weer veelzijdig begeleid door haar muzikanten Martijn Breebaart en Bas Mulder, die een gespierd rockgeluid produceren, maar ook teer en troostend kunnen klinken.

Sara Kroos is dermate expressief, dat het tv-scherm vaak te klein voor haar is. Maar in het theater weet ze alle aandacht des te beter naar zich toe trekken. Ook in dit programma dat haar talenten wederom bevestigt.