Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

‘Russische’ zanger Iwan Rebroff dood

De Duitse zanger Iwan Rebroff, die wereldberoemd werd met Russische liedjes als Kalinka en het Wolgalied, is woensdag op 76-jarige leeftijd overleden. De zanger, wiens echte naam Hans-Rolf Rippert was, werd in 1931 in Berlijn geboren. Toch werd hij met zijn bontmuts, volle baard en folkloristische kledij vaak aangezien voor een Rus. Wel had hij Russische voorouders.

Rebroff kon zowel heel laag als heel hoog zingen; zijn stem had een bereik van 4,5 octaaf. Hij doorliep een klassieke zangstudie aan het conservatorium in Hamburg, maar koos al in de jaren zestig voor het populaire genre. Dat leverde hem vijftig gouden en een platina plaat op, voor tien miljoen verkochte langspeelplaten, maar ook de hoon van de klassieke sector die hem niet meer serieus wilde nemen. Hoewel de zanger zich daarover soms beklaagde in interviews, was hij niet van plan een ander repertoire te kiezen. Juist in de Koude Oorlog maakte hij veel indruk met de romantische, nostalgische liedjes uit het oude Rusland. Voor het grote publiek was hij Russischer dan de meeste echte Russen. Ook in Nederland was hij, sinds hij in 1971 optrad in tv-shows van Mies Bouwman en Willem Duys, een grote ster.

Ruim 1400 keer heeft Rebroff de hoofdrol van de melkboer Tevje gespeeld in de musical Anatevka, onder meer in Parijs. Het bekendste nummer uit die productie, If I were a rich man, groeide - in de Duitse vertaling - uit tot een lijflied. Ook speelde hij in operettes. In 1985 werd Rebroff het Bundesverdienstkreuz toegekend. Hij trad nog regelmatig op; zijn laatste concert gaf hij op 9 december in Wenen. Daarna moest de tournee om gezondheidsredenen worden beëindigd.

Luister en kijk naar Rebroff op nrc.nl/kunst