Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Roma!

Met Italiaanse ploegen weet je wat er gebeurt als ze eenmaal op voorsprong komen. Dan gaat de deur op slot. Want ja, zo zijn de Italianen: altijd verdedigen. Het zit die mensen in het bloed, ze kunnen niet anders.

De commentatoren die zich graag bedienen van zulke clichés moeten eens naar AS Roma kijken. Ook ingewijden als Frank de Boer zouden baat hebben bij een retourtje Rome. Laatst vertelde De Boer bijna trots dat hij het Italiaanse voetbal niet zo volgt. Geen verstandige taal voor een ex-prof met trainersambities. Zeker niet voor een jeugdtrainer van Ajax. Het voetbal in Rome lijkt meer op het spel dat in Amsterdam als ideaal wordt gezien dan het voetbal in Amsterdam.

Het totaalvoetbal is vroeger niet ontworpen door Rinus Michels, zoals het cliché luidt, het heeft zich min of meer autonoom ontwikkeld rond de persoon van Johan Cruijff. In Rome ontwikkelde het zich rond de persoon van Francesco Totti. De spelbepaler die nooit helemaal uit de verf leek te zullen komen, speelt tegenwoordig als voorste spits. Vanaf die plek slaat hij aan het zwerven en anderen duiken dan in de speelruimte die hij vrijlaat. Vooral ‘diepgaande’ middenvelders doen dat graag. Altijd staan er rappe jongens op de flanken, met flitsende passeeracties en gevaarlijke voorzetten. Zodat de nostalgische Ajaxfan denkt: waar ken ik dat van?

En maar aanvallen. Afgelopen woensdagavond vocht AS Roma voor wat het waard was om aansluiting te krijgen bij koploper Inter Milaan in de Serie A. Totti maakte 0-1 na een weergaloze aanval over links, die een dag later nog door je hoofd spookte. Wat deed Roma? Niks deur in het slot. Niks Inter laten komen. Niks counteren. De aanvallen werden nog venijniger, nog sneller, nog getructer. Tien minuten voor tijd werd een aanval opgezet terwijl er minstens zes mensen vóór de bal stonden. Niemand deed nerveus. Uit alle hoeken werd het doel van Internazionale onder vuur genomen.

En kijk eens, in de slotfase maakte Inter gelijk. Wat deed Inter? Consolideren natuurlijk! Mooi niet. Als een bezetene joeg het team – tevergeefs – op een tweede goal. Inter, ooit de bakermat van het superverdedigende catenaccio (grendel), valt zoveel mogelijk aan, net als AS Roma. Net als meer teams in de Serie A dan sommige commentatoren willen geloven.

Woensdag speelt AS Roma in Madrid. Tegen Real met z’n vele Nederlanders. Wie moet de volgende ronde van de Champions League bereiken? Voor de ware voetballiefhebbers in Nederland wordt dat een verrassend moeilijke keuze.