Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Prins Harry weg uit Afghanistan

Prins Harry weg uit Afghanistan Londen, 29 febr. De Britse prins Harry, de jongste zoon van kroonprins Charles, wordt onmiddellijk teruggehaald uit Afghanistan, nu bekend is geworden dat hij daar de afgelopen tien weken heeft gevochten tegen de Talibaan. Het nieuws over Harry’s deelname aan de gevechten, onder codenaam Widow Six Seven, lekte gisteren uit via een Amerikaanse website. Britse journalisten, die van de missie afwisten, hadden hierover niet bericht om de veiligheid van Harry en zijn collega’s niet in gevaar te brengen. De prins, door zichzelf schertsend aangeduid als „kogelmagneet”, was actief in de zuidelijke provincie Helmand, waar hij voor de luchtmacht geschikte doelwitten van de Talibaan hielp identificeren. Hij opereerde onder meer vanuit een stelling die zich op minder dan een kilometer van posities van de Talibaan bevond. Het is voor het eerst sinds de Falklands-oorlog in 1982 dat een lid van de Britse koninklijke familie militair actief is in oorlogsgebied. Een missie van Harry naar Irak werd vorig jaar afgeblazen, toen het nieuws hierover voortijdig uitlekte. Foto Reuters Britain's Prince Harry mans a 50mm machine gun on the observation post at JTAC Hill, close to FOB Delhi (forward operating base), in Helmand province, southern Afghanistan January 2, 2008. The government is reviewing Prince Harry's presence in Afghanistan, where he has been deployed with the army for 2-1/2 months, following leaks in the international media that he was deployed there, the Defence Ministry said on February 28, 2008. Photograph taken January 2, 2008. REUTERS/John Stillwell/Pool (AFGHANISTAN)
Prins Harry weg uit Afghanistan Londen, 29 febr. De Britse prins Harry, de jongste zoon van kroonprins Charles, wordt onmiddellijk teruggehaald uit Afghanistan, nu bekend is geworden dat hij daar de afgelopen tien weken heeft gevochten tegen de Talibaan. Het nieuws over Harry’s deelname aan de gevechten, onder codenaam Widow Six Seven, lekte gisteren uit via een Amerikaanse website. Britse journalisten, die van de missie afwisten, hadden hierover niet bericht om de veiligheid van Harry en zijn collega’s niet in gevaar te brengen. De prins, door zichzelf schertsend aangeduid als „kogelmagneet”, was actief in de zuidelijke provincie Helmand, waar hij voor de luchtmacht geschikte doelwitten van de Talibaan hielp identificeren. Hij opereerde onder meer vanuit een stelling die zich op minder dan een kilometer van posities van de Talibaan bevond. Het is voor het eerst sinds de Falklands-oorlog in 1982 dat een lid van de Britse koninklijke familie militair actief is in oorlogsgebied. Een missie van Harry naar Irak werd vorig jaar afgeblazen, toen het nieuws hierover voortijdig uitlekte. Foto Reuters Britain's Prince Harry mans a 50mm machine gun on the observation post at JTAC Hill, close to FOB Delhi (forward operating base), in Helmand province, southern Afghanistan January 2, 2008. The government is reviewing Prince Harry's presence in Afghanistan, where he has been deployed with the army for 2-1/2 months, following leaks in the international media that he was deployed there, the Defence Ministry said on February 28, 2008. Photograph taken January 2, 2008. REUTERS/John Stillwell/Pool (AFGHANISTAN) REUTERS