Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

President Cyprus: akkoord prioriteit

In Cyprus is gisteren Dimítris Christófias geïnstalleerd als president. Zijn belangrijkste prioriteit, zo zei hij bij zijn aantreden, is een vredesakkoord met de Turks-Cyprioten. Hij drong er bij de Turkse regering op aan zo’n oplossing van de al sinds 1974 slepende kwestie mee te werken.

De nieuwe president zei dat Turkije de sleutel tot de oplossing van de kwestie-Cyprus in handen heeft. „Turkije moet besluiten mee te werken aan een regeling.” Christófias wil volgens diplomaten in Nicosia begin maart de president van de eenzijdig uitgeroepen Turkse Republiek Noord-Cyprus, Mehmet Ali Talat, ontmoeten. Christófias prees „de beste intenties voor verzoening en vreedzame coëxistentie” die hij bij de Turks-Cyprioten zei te hebben ontwaard. Hij zei hun te willen verzekeren dat ze in „een verenigde federale Republiek Cyprus” dezelfde rechten hebben als de Grieks-Cyprioten. Hij zei ook dat rechten voor de ene bevolkingsgroep niet ten koste mogen gaan van die van de andere bevolkingsgroep.

In de nieuwe regering van Cyprus is de eurocommissaris voor gezondheid, Markos Kyprianou, minister van Buitenlandse Zaken geworden. De regering bestaat uit ministers van de drie grote partijen op het eiland, de communistische – in feite eerder socialistisch georiënteerde – partij AKEL, waartoe de nieuwe president behoort, de socialistische partij EKEL en de centrum-rechtse partij DIKO, de partij van de bij de verkiezingen verslagen voorganger van Christófias, Tassos Papadópoulos. Ook maakt een partijloze minister deel uit van de regering. (AFP)