Ov-chipkaart moet beter beveiligd

De chip die op dit moment wordt gebruikt voor de ov-chipkaart moet, in verband met de veiligheid, worden vervangen. De noodzaak van vervanging is echter „niet acuut”.

Als er extra beveiligingsmaatregelen worden genomen, kan de huidige kaart „nog enkele jaren worden gehandhaafd”. Dat concludeert het onderzoeksinstituut TNO in een vanmorgen gepubliceerd rapport.

De openbaarvervoerbedrijven gaan door met de invoering van de ov-chipkaart, hebben zij vanochtend laten weten. De ov-chipkaart wordt één vervoerbewijs voor tram, trein, bus en metro. Op termijn vervangt deze chipkaart alle bestaande vervoerbewijzen, zoals abonnementen, treinkaartjes en de strippenkaart.

Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat, ChristenUnie) kwam vanochtend met een ‘aanvalsplan’ om de problemen met de ov-chipkaart op te lossen. Voor het eerst laat zij de landelijke invoering per 1 januari 2009 los. Zij maakt de datum, waarbij de strippenkaart wordt afgeschaft, afhankelijk van contra-expertise van het TNO-onderzoek.

Huizinga heeft met lagere overheden afgesproken dat het eerste jaar na introductie van de ov-chipkaart geen algemene tariefverhoging plaatsvindt. Over de jaren daarna kon zij vanochtend geen garanties geven. Eerder beloofde de staatssecretaris dat de kaart „niet duurder” zal worden dan de strippenkaart. De staatsecretaris heeft met de vervoersbedrijven afgesproken dat zij tot 2010 de reisgegevens niet zullen gebruiken voor commerciële doeleinden.

De toekomst van de ov-chipkaart werd onzeker toen in december 2007 bleek dat hackers een deel van het beveiligingssysteem hadden gekraakt. Trans Link Systems, de producent van de kaart, gaf vervolgens TNO opdracht om de gevolgen van het kraken van de beveiligingscode te onderzoeken.

Volgens Jeroen Kok, algemeen directeur van TLS, lopen reizigers geen financiële risico's als de kaart helemaal gekraakt zou worden. Als er iets mis gaat, draaien de ov-bedrijven op voor de kosten.

Chipkaart: pagina 3

Politieke en technische achtergronden nrc.nl/chipkaart