Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Moeilijk klokkijken

Het is tien voor streepje in Tokyo.
Het is tien voor streepje in Tokyo.

Voor iedereen die heeft leren klokkijken en dat zo snel mogelijk wil verleren: koop een Tokyo Flash Watch. In Japan maken ze deze horloges met een sciencefiction uitstraling waar je u tegen zegt.

Flash Watches geven de tijd aan, maar niet zoals een gewoon horloge. In plaats daarvan wordt het tijdstip anders weergegeven. Bijvoorbeeld binair, in morsecode, kleurcodes of geometrische patronen. Hoe moeilijker, hoe beter.

Tokyoflash.com is gespecialiseerd in deze bijzondere horloges. Het Geomesh horloge verraadt hoe laat het is met 27 led-lampjes, die tot op één minuut nauwkeurig zijn. De Pimp P1 Pusher is een horloge dat de uren weergeeft in rode lampjes, en de minuten in rode, gele en groene kleuren.

De Shinshoku werkt volgens hetzelfde principe, maar dan met 29 verschillende led-lampjes. De prijzen liggen rond de 100 euro (16.000 yen).

Rechtstreeks weggevlogen uit Battlestar Gallactica: de Kyokusen, die met streepjes en balletjes weergeeft hoe laat het is. Ook te verkrijgen in een nog moeilijker -en dus nog coolere - spiraalvormige variant.

Marc Hijink

Voorbeelden van flashhorloges op nrc.nl/hebben