Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Meer-kind-beleid?

China bestudeert of het mogelijk is om het één-kind-beleid te versoepelen uit zorg over de vergrijzing. „We willen het beleid gestaag veranderen. Ik kan op dit moment niet zeggen wanneer of hoe, maar dit is een grote kwestie”, aldus de viceminister van Bevolking en Gezinsplanning gisteren.

China, dat nu 1,3 miljard inwoners telt, voerde het één-kind-beleid in de jaren ’70 in, om overbevolking en daaruit voortkomende tekorten tegen te gaan. Wie meer dan één kind krijgt, betaalt hoge boetes. Ouders op het platteland mogen een tweede kind krijgen als het eerste een meisje is .

Maar vooral in de Chinese steden begint vergrijzing een steeds groter probleem te worden. Experts waarschuwen voor een demografische crisis, met te veel ouderen die dure verzorging nodig hebben en te weinig werkende jongeren die daarvoor de belasting kunnen opbrengen.

In bepaalde steden mogen ouders die beiden enig kind zijn nu al twee kinderen krijgen. Maar uit angst voor een bevolkingsexplosie worden de restricties niet volledig opgeheven. Tegen welvarende stellen, die de boetes van duizenden euro’s voor lief nemen, verklaarde Peking onlangs streng op te zullen treden. (Reuters)