Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Maria laat zich verrassen in de ‘dog run’

Ik verloor vanmorgen mijn – oh so sleek – iPhone in het park in de sneeuw tijdens het uitlaten van de hond. Ik voelde iets tegen mijn hoofd/capuchon en dacht dat het een sneeuwbal was van een van de andere hondeneigenaren, maar ik zag niet echt iemand staan lachen. Blijkt een tiental meters verder dat

hond_newyork_ap.jpgIk verloor vanmorgen mijn - oh so sleek - iPhone in het park in de sneeuw tijdens het uitlaten van de hond.

Ik voelde iets tegen mijn hoofd/capuchon en dacht dat het een sneeuwbal was van een van de andere hondeneigenaren, maar ik zag niet echt iemand staan lachen. Blijkt een tiental meters verder dat het koordje van mijn ear phones los inder mijn jas hangt! Mijn iPhone was dus losgeraakt van mijn ear phones en uit mijn zak gevallen!

Ik heb de hond naar huis gebracht en ben met de shovel van de doorman teruggegaan. Met drie andere New Yorkers die spontaan aanboden mijn nummer te bellen zat ik op mijn knieen in de sneeuw. Ring Ring, de old phone sound klonk uit de sneeuwlaag van zeker 15 centimeter!

Gevonden. Ik ben erg blij in deze sociale samenleving te mogen wonen.

De dog run hier wordt overigens geheel verzorgd en bijgehouden door vrijwilligers. Er wordt geharkt en geraapt, vuilniszakken worden geleegd en vervangen: iedereen die er gebruik van maakt, helpt mee. Er staat een rek met tuingereedschap, alles is gewoon toegankelijk en beschikbaar en: het wordt NIET gestolen of vernield.

In Nederland was zo’n plek al snel door hangjongeren vernield en was het gereedschap geen dag bljiven staan. Het zichtbaar dragen van een tas, telefoon of laptop is hier gewoon mogelijk zonder dat die wordt afgerukt of dat je die onder bedreiging moet afstaan.

Als dat in Nederland nou nog eens zou kunnen…

New York is ondanks al haar tekortkomingen vanwege het Amerikaanse overheidsbeleid een fantastische stad door de hardwerkende mensen die hier zijn.