Leona Lewis: soepele stem en een lekker bekkie

cd r&b Leona Lewis:Spirit ****-

cd r&b

Leona Lewis: Spirit ****

In het universum van de reality-tv heeft een popartiest maar twee kwaliteiten nodig: een soepele stem en een lekker bekkie. Dus won de prachtige Leona Lewis met haar elastieken stembanden het derde seizoen van het Britse The X Factor en scoorde ze een nummer 1-hit met de voorgekookte single die al voor de winnaar klaar lag. Voor het maken van dit debuutalbum kreeg Lewis meer vrijheid en dat is gezien haar talent terecht. Wanneer ze in het door een kalme piano begeleidde Homeless zingt dat ze zonder geliefde geen thuis heeft (geen buitensporig poëtische bespiegeling) weet ze met overtuigingskracht toch kippenvel op te wekken.

Lewis heeft een technische behendigheid die aan Mariah Carey doet denken, maar gedoseerd en zonder in eindeloze capriolen te verdwalen. Soms beent de productie haar talent redelijk bij, bijvoorbeeld in het slepende Take a Bow met een van Justin Timberlake’s Cry Me a River geleend riedeltje. En soms is het een storende bijzaak, zoals in het krachtig gezongen Bleeding Love dat wordt bezoedeld met lelijke drums en een dramatisch strijkertapijt dat wel vaker terugkeert. Zonde, want Lewis imponeert met haar eigen instrument: haar stem.