Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Wetenschap

Krill leeft ook in de duistere diepzee

Rotterdam. Krill leeft op de bodem van de Antarctische oceaan op een diepte van 3,5 kilometer. Dat blijkt uit een studie die Britse wetenschappers deze week hebben gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. Ze fotografeerden deze planktonkreeftjes (Euphausia superba) vanuit een op afstand bestuurbare onderwaterrobot. De krill blijkt zich te voeden met algenresten die op de zeebodem zijn neergedwarreld. Tot nu toe werd gedacht dat de krill alleen kon leven in het bovenste, door zon verlichte deel van de waterkolom. Krill vormt het belangrijkste voedsel voor veel soorten vissen, inktvissen en walvissen in het Zuidpoolgebied. Maar het lijkt voor deze diersoorten niet mogelijk om deze voedselbron op deze grote diepte te bereiken.