Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kijken is Zien

Marijke foto conceptualcamera.com
Marijke foto conceptualcamera.com conceptualcamera.com

Kunstenaar Marijke Goetink is in ‘kijken’ geïnteresseerd. Hoe werkt het oog? Hoe hebben wij geleerd plaatjes te lezen? Je denkt misschien dat de werkelijkheid zichtbaar is op een foto of een film, maar dat is natuurlijk helemaal niet waar: het is maar een weergave. Dat kan ook anders. Wist je dat je oog andere bewegingen maakt als je iets gevraagd wordt? Bijvoorbeeld: je ziet een foto waarop een vrouw in haar woonkamer staat. Nu word je gevraagd: hoe oud is deze persoon? Je ogen kijken dan vooral naar het gezicht. Als je dan gevraagd wordt, hoe rijk of arm is deze persoon, kijk je meer naar haar spullen en wat ze aan heeft. Dus je oog beweegt anders over de foto, als je andere dingen te weten wilt komen. Marijke Goetink besloot haar eigen oogbewegingen te meten en die aan een camera te koppelen. Ze bouwde een videohelm met 2 camera's: één gericht op haar oog en een op haar voorhoofd. Met behulp van een computerprogramma kon ze nu een film maken van wat haar oog ECHT zag. Haar oog bekeek de zee en Marijke maakte daar een video-installatie van.

conceptualcamera.com