Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Kamer vindt code voor staatsfondsen niet ver genoeg gaan

Den Haag. De Tweede Kamer vindt een Europese gedragscode voor buitenlandse staatsfondsen die in Europa willen investeren, tekortschieten. Tweede Kamerlid Paul Tang (PvdA) vindt een vrijwillige code niet genoeg. Die is onvoldoende om Russische of Chinese staatsinvesteerders met politieke bijbedoelingen te weren, vinden ook de regeringspartij CDA en de oppositionele SP. De Europese Commissie stelde woensdag voor om buitenlandse staatsfondsen een code te laten ondertekenen opdat ze jaarlijks inzage in hun beleid geven. Frankrijk en Duitsland zijn bezorgd over de groeiende financiële macht van buitenlandse staatsfondsen, die voor politieke doeleinden misbruikt zou kunnen worden.