Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Zorg

Ivf-kinderen hebben verhoogde bloeddruk in hun puberteit

Rotterdam. Ivf-kinderen hebben in de puberteit een hogere bloeddruk en een minder goede suikerhuishouding dan hun leeftijdsgenoten. Dat ontdekten onderzoekers van het Vrije Universiteit Medisch Centrum.

Hun resultaten staan binnenkort in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Een vergelijkbaar effect is bekend bij moeders die in het begin van de zwangerschap honger of zware stress te verduren krijgen. Hun kind heeft een grotere kans op hoge bloeddruk, diabetes type II en hart- en vaatziekten. Een van de onderzoekers, hoogleraar kinderendocrinologie Henriette Delemarre: ”In vitro fertilisatie kan voor een embryo net zo onnatuurlijk zijn als blootstelling aan voedseltekort of stress. Er wordt een eicel bevrucht in een bakje met voedingsstoffen.” De ivf-kinderen hadden een hogere bloeddruk en bloedsuikerwaarde dan kinderen die door een natuurlijke bevruchting waren ontstaan. Het verschil tussen de twee groepen was echter klein, en alle meetwaarden bleven binnen de norm. De kinderen waren dus niet ziek. Maar volgens Delemarre kunnen zulke kleine afwijkingen in bloeddruk en suikerstofwisseling op de kinderleeftijd uitgroeien tot grotere afwijkingen op de volwassen leeftijd. ”De gevonden verschillen verhogen dus wel degelijk de kans op hart- en vaatziekten bij de volwassene.” Volgens Delemarre is dit een waarschuwing dat ivf meer met het embryo doet dan we ons tot nu toe realiseren.