Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Irak: executie mogelijk

In Irak heeft de presidentiële raad, die bestaat uit de president en twee vicepresidenten, het doodvonnis tegen Ali Hassan al-Majeed en twee van zijn medewerkers bevestigd en daarmee de weg vrijgemaakt voor hun executie. Die vindt waarschijnlijk binnen enkele dagen plaats.

Ali Hassan al-Majeed, een neef van wijlen Saddam Hussein, is vorig jaar wegens zijn rol in de massamoord op 180.000 Koerden in Noord-Irak in 1988 ter dood veroordeeld. Bij de campagne werd gifgas gebruikt. Majeed was een van de meest gevreesde leiders van het bewind van Saddam Hussein.

Hij had volgens de regels moeten worden opgehangen binnen dertig dagen na de bevestiging van zijn doodvonnis op 4 september vorig jaar. Maar er brak ruzie uit over de vraag wie bevoegd was de datum van de executie vast te stellen, de regering of de presidentiële raad. Binnen de presidentiële raad brak vervolgens ruzie uit over de vraag of Majeeds medebeklaagden, de vroegere minister van Defensie Sultan Hashim en de vroegere legercommandant Hussein Rashid al-Takriti, ook moesten worden opgehangen.

Vandaag werd in Bagdad gemeld dat de presidentiële raad de weg heeft vrijgemaakt voor de executie van Majeed en dat de regering de datum van de executie moet bepalen. Over de terechtstelling van de twee anderen is door de presidentiële raad nog geen besluit genomen, zo is vanochtend meegedeeld. (Reuters)