Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Iraakse top verwerpt verkiezingswet

Bagdad. In Irak heeft de presidentiële raad - een orgaan dat alle wetten moet ratificeren - een plan voor nieuwe provinciale verkiezingen verworpen en teruggestuurd naar het parlement. De wet wordt gezien als cruciaal voor de pogingen Irak te stabiliseren. De beslissing is een tegenvaller voor het Amerikaanse streven naar verzoening in Irak. De afwijzing illustreert de problemen bij de pogingen tot een machtsdeling te komen tussen de shi`itische meerderheid, de sunnitische minderheid en de Koerden. Veel sunnieten boycotten de vorige parlements- en gemeenteraadsverkiezingen in januari 2005. Die verkiezingen leidden tot een representatieve regering waarin de shi`ieten en de Koerden meer macht kregen dan de sunnieten. De VS hoopten dat nieuwe verkiezingen op 1 oktober van dit jaar de sunnieten meer politieke macht zouden geven, hetgeen de angel uit hun verzet zou kunnen halen Het is niet duidelijk wanneer het parlement zich weer over de afgewezen wet gaan buigen.