Internet Weblog van de dag

Meer vragen en antwoorden op nrc.nl/filmvragen

De indianenjongen en de adelaar. Danielle van Dijk stuurde een e-mail naar het weblog filmvragen: ‘In mijn jeugd heb ik ergens tussen 1971 en 1974 een jeugdfilm in de bioscoop gezien, die gaat over een (indianen-?)jongetje dat om één of andere tragische reden uit zijn stam wordt verbannen en vriendschap sluit met een arend (of condor). Zou de film dolgraag aan mijn kinderen willen laten zien en ook zelf nog ’ns een sentimental journey willen maken, maar ik kan nergens iets vinden over de titel van deze film.’

Het antwoord van Hans Beerenkamp: ‘De gezochte film is van Disney, maar het verbaast me dat die in een bioscoop zou zijn vertoond, gezien het feit dat het een film is van slechts 48 minuten. Was het misschien een matinee in een Cineac? Het gaat bijna zeker om The Legend of the Boy and the Eagle (Jack Couffer, 1967). Ik heb die gevonden door een lange lijst van Disneyfilms door te werken. De hoofdpersoon is een jonge Hopi, die een arend bevrijdt. Zijn stam is van plan het dier ritueel te offeren en door zich daartegen te keren wordt hij uitgestoten. Het zal niet eenvoudig zijn een video of dvd van deze film te vinden. Disney is zeer conservatief in het heruitbrengen van de talloze jeugdfilms uit de periode 1950-1980, tenzij het om klassieke animatiefilms gaat. Zelfs affiches en foto’s uit de film zijn al collector’s items.’

Meer vragen en antwoorden op nrc.nl/filmvragen