Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Helden weer in beeld

Waar zijn de helden uit de Tweede Wereldoorlog? „Het lijkt alsof de beeldvorming van de voormalige verzetsstrijders is blijven steken in de jaren zestig. Dat is betreurenswaardig”, vindt Marjan Schwegman, directeur van het NIOD. Voor haar staat vast: „De helden en heldinnen moeten terug.” Schwegman deed haar oproep gisteren tijdens de eerste Marinus van der Lubbelezing, georganiseerd door het NIOD en de Stichting Democratie en Media.

„Er zit niet veel beweging in het beeld van de verzetshelden ”, zegt Schwegman. „Dat is vreemd, gezien de levendige belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog, denk aan de discussie over Debye, het boek over Jaap en Ischa Meijer.

„Het is positief dat er een genuanceerder beeld is over de bezetting en de verzetshelden. Maar die nuancering moet er niet toe leiden dat aandacht voor helden als Gerrit Jan van der Veen, Erik Hazelhoff Roelfsema en Reina Prinsen Geerligs afneemt.” Schwegman oppert de inzet van documentaires, boeken en nieuw historisch onderzoek.

Bij het NIOD werkt sociologe Jolande Withuis aan een uitgave over de relatief onbekende verzetsheld Pim Boellaard.