Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Film van de dag

Bankovervaller George Clooney wordt in Out of Sight in de achterbak van een auto verliefd op een FBI-agente. Out of Sight Year: 1998 Director: Steven Soderbergh George Clooney Based upon Elmore Leonard's book
Bankovervaller George Clooney wordt in Out of Sight in de achterbak van een auto verliefd op een FBI-agente. Out of Sight Year: 1998 Director: Steven Soderbergh George Clooney Based upon Elmore Leonard's book PHOTOS12

Out of Sight. Deze Elmore Leonard-verfilming is vrijwel perfect, met acteurs die plezier hebben in de oneliners van Leonard. De regie is speels en gebruikt op inventieve wijze een flashbackstructuur, de soundtrack bevat lekkere liedjes die goed de sfeer ondersteunen. Out of Sight bevat bovendien een bij verschijning direct klassieke scène. Als bankovervaller Jack (George Clooney) ontsnapt uit de gevangenis wordt hij vervoerd in de achterbak van een auto. In diezelfde achterbak komt FBI-agente Karen (Jennifer Lopez) terecht. Dan volgt een prachtige verleidingsscène die slechts wordt verlicht door het achterbaklampje. De twee zijn aan elkaar gewaagd en zo vormt deze sexy en grappige sequentie een moderne variant op de schaakscène uit The Thomas Crown Affair, waarin Faye Dunaway en Steve McQueen het ook al moeilijk hebben om elkaar niet op te vreten. (Steven Soderbergh, 1998, VS), Net 5, 22.30-0.50u.André Waardenburg