Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Feyenoord verslaat FC Zwolle

Feyenoord heeft gisteren in de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi met 2-1 gewonnen van FC Zwolle. Invaller Michael Mols maakte het winnende doelpunt in de slotfase. Feyenoord speelt in de halve finale tegen NAC Breda, de andere halve eindstrijd gaat tussen Heracles Almelo en Roda JC.

„We zijn door het oog van de naald gekropen”, erkende Feyenoordtrainer Bert van Marwijk na afloop van de gewonnen kwartfinale. De nummer twee uit de eerste divisie, die afgelopen weekeinde nog met 7-0 had gewonnen van MVV, bleek in de Kuip een taaie tegenstander. Na de vroege openingstreffer van Roy Makaay, na een mooie actie van Giovanni van Bronckhorst, kwam Zwolle goed in de wedstrijd. Kort voor rust zorgde de Portugese spits José Antonio Tozé voor de verdiende gelijkmaker.

Zwolle, onder leiding van oud-Feyenoorder Jan Everse, hield ook in de tweede helft lang gelijke tred met de thuisclub. Zwolle had zelfs mooie kansen om op voorsprong te komen, Feyenoord wist daar weinig tegenover te stellen. Van Marwijk moest ‘pinchhitter’ Mols inbrengen om de defensie van de eerstedivisieclub te ontmantelen. Acht minuten voor tijd kopte de invaller een voorzet van Jonathan de Guzman binnen.

Van Marwijk, de beoogde opvolger van Marco van Basten als bondscoach, stond vaak hoofdschuddend langs de lijn. Toch vond hij dat de zege weer wat houvast kan bieden. „Alleen door te winnen kunnen we uit het dal klimmen”, aldus de oefenmeester.

Winst in het bekertoernooi lijkt de enige prijs die Feyenoord dit jaar nog kan behalen. In de competitie heeft het team een achterstand van elf punten op koploper PSV. De laatste bekerwinst van Feyenoord dateert van 1995. Het versloeg toen FC Volendam in de finale met 2-1.