Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Oorlog

EU wil één aanpak voor visumakkoorden met VS

EU-landen gaan de komende weken proberen een oplossing te vinden voor een intern conflict over visumonderhandelingen met de VS.

Aanleiding voor het conflict is een akkoord dat Tsjechië onlangs heeft gesloten met Amerika. Tsjechië heeft de VS onder meer beloofd informatie te geven over vliegtuigpassagiers. In ruil daarvoor mogen Tsjechen zonder visum de Verenigde Staten in.

Andere landen, waaronder Nederland, zijn daar ongelukkig over omdat het maken van afspraken over visa een Europese aangelegenheid is. Ze zijn bang dat er een precedent wordt geschapen wanneer individuele lidstaten gaan onderhandelen over Europese zaken.

„Dat is niet goed”, zei minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren na overleg in Brussel. „Onderhandelingen met de VS vereisen zo veel mogelijk eendracht.”

Het gaat om een conflict tussen oude en nieuwe lidstaten van de EU. De burgers uit de meeste oude lidstaten kunnen al zonder visum naar de VS. Van de twaalf nieuwe landen die vanaf 2004 bij de EU kwamen, neemt alleen Slovenië deel aan een programma daartoe. Andere nieuwe lidstaten, met name Estland en Hongarije, zouden ook overwegen zelf een akkoord te sluiten met de VS.

Critici van Tsjechië zijn bang dat de Amerikanen door de overeenkomst tussen de twee landen toegang kunnen krijgen tot Europese databanken.

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken, Ivan Langer, zei dat zijn land zelf afspraken met de VS heeft gemaakt omdat er maar geen Europese afspraken werden gemaakt over visumvrij reizen voor Tsjechen. „We hebben vier jaar gewacht, en er is niets gebeurd”, zei hij.

Over enkele weken overleggen de VS en de EU op hoog niveau over de kwestie. Minister Hirsch Ballin zei te verwachten dat individuele EU-landen tot die tijd geen nieuwe akkoorden zullen sluiten met Amerika. Diplomaten proberen intussen een oplossing te vinden.