Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Geopolitiek

Eritrea dwingt missie van VN te vertrekken

New York. De Verenigde Naties hebben vrijwel al hun vredestroepen op de grens tussen Eritrea en Ethiopië teruggetrokken naar de Eritrese hoofdstad Asmara. De terugtrekking is een reactie op systematische tegenwerking door Eritrea, zo hebben de VN verklaard. Eritrea heeft de afgelopen weken de benzine- en voedseltoevoer naar de missie steeds verder afgeknepen, aldus het verwijt van de VN. Eritrea ontkent dit. Het besluit betekent voorlopig het eind van de vredesmissie UNMEE. Zeventienhonderd militairen en waarnemers bewaakten sinds 2000 de grens tussen Ethiopië en Eritrea. De Afrikaanse landen voerden tussen 1998 en 2000 een oorlog die aan zeker zeventigduizend mensen het leven kostte. Ethiopië en Eritrea hebben beide bezworen dat ze geen nieuwe oorlog willen beginnen. De VN vrezen dat het vertrek van UNMEE zal leiden tot nieuwe gevechten.