Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Energiebedrijf Eon splitst zichzelf op

Het Duitse energiebedrijf Eon splitst zich op om tegemoet te komen aan de Europese Commissie. Eon wil zijn hoogspanningsnetwerk verkopen en is bereid 20 procent van zijn energiecentrales van de hand te doen.

Eon maakte de plannen gisteren bekend. Met de verkoop hoopt het energiebedrijf dat de Europese Commissie stopt met het lopende onderzoek naar de monopoliepositie van Eon. De boete voor concurrentieverstorende praktijken op de Duitse energiemarkt zou op kunnen lopen tot 7 miljard euro.

De Europese Commissie verwelkomde het initiatief. „Als deze voorstellen doorgaan, verandert de Duitse elektriciteitsmarkt structureel en dat zou de concurrentie bevorderen”, aldus de Commissie in een verklaring. Als na een markttest de afstoting van het elektriciteitsnet voldoende blijkt, stopt eurocommissaris Kroes (Mededinging) de twee lopende onderzoeken.

Eon wil zijn elektriciteitsnetwerk alleen kwijt aan een bedrijf dat nog niet actief is in stroomproductie en nog geen hoogspanningsnetwerken bezit. Het huidige netwerk van hoogspanningsmasten en elektriciteitskabels van Eon is ongeveer 10.000 kilometer lang en heeft een geschatte waarde van ruim 1 miljard euro.

De aankondiging van Eon is een grote overwinning voor Kroes. Zij dreigde meerdere malen met maatregelen die energiebedrijven ertoe zouden dwingen hun elektriciteitsnetwerk en de energiecentrales op te splitsen. De Europese Commissie wil met de afsplitsing marktwerking bevorderen in de Europese energiesector, die in handen is van enkele energiereuzen.

De plannen van Eon kunnen een precedent scheppen voor andere energiebedrijven. Concurrenten van Eon in Frankrijk en Duitsland zijn niet blij met de plannen. Kroes en eurocommissaris Andris Piebalgs (Energie) onderzoeken naast Eon ook het Duitse RWE, het Franse EDF en het Belgische Electrabel. De Franse en Duitse regeringen hielden de regelgeving over de splitsing van stroomproductie en netwerkactiviteiten in Europa tot nog toe succesvol tegen.

Topman Wulf Bernotat van Eon was zelf ook nooit voorstander van de verplichte splitsing. Hij noemde de plannen van de Europese Commissie eerder nog „een grotere bedreiging voor de energiemarkt dan het Russische Gazprom”. Eon nam alsnog het besluit zichzelf op te splitsen toen duidelijk werd dat de twee onderzoeken naar zijn bedrijf dan zouden stoppen.