Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

En dat is geen enkel probleem

Poetin bezorgde Rusland economische groei en een goed ondernemersklimaat.

En stabiliteit en voorspoed zijn het belangrijkst, zegt ICT-ondernemer Kaspersky.

‘Onderwijs, Economie, Cultuur’ staat er op deze tekening. Dinsdag opende een tentoonstelling van kindertekeningen in Moskou. De opdracht was: Teken de nieuwe president. Foto AFP A child's drawing of Russia's likely next president Dmitry Medvedev shows Medvedev (R) in a wrestler's singlet and President Vladimir Putin (L) in a judo outfit holding up an effigy of Russian women wearing scarves reading education, economics and culture in Moscow on February 26, 2008. Five days before Russia's presidential election, the country's children have no doubt who will win, judging by an exhibition of drawings that opened Tuesday in Moscow. The competition titled "Draw the Future President" so far features only Dmitry Medvedev and his backer President Vladimir Putin. AFP PHOTO / MICHAEL ECKELS
‘Onderwijs, Economie, Cultuur’ staat er op deze tekening. Dinsdag opende een tentoonstelling van kindertekeningen in Moskou. De opdracht was: Teken de nieuwe president. Foto AFP A child's drawing of Russia's likely next president Dmitry Medvedev shows Medvedev (R) in a wrestler's singlet and President Vladimir Putin (L) in a judo outfit holding up an effigy of Russian women wearing scarves reading education, economics and culture in Moscow on February 26, 2008. Five days before Russia's presidential election, the country's children have no doubt who will win, judging by an exhibition of drawings that opened Tuesday in Moscow. The competition titled "Draw the Future President" so far features only Dmitry Medvedev and his backer President Vladimir Putin. AFP PHOTO / MICHAEL ECKELS AFP

Jevgeni Kaspersky (42) is de oprichter van Kaspersky Lab, een Russisch bedrijf in antivirus-software dat nu zo’n negenhonderd mensen in dienst heeft en filialen in tien landen. Vanuit het hoofdkantoor in Moskou, waar hij even is tussen twee internationale conferenties door, legt de succesvolle ondernemer telefonisch uit waarom hij het niet erg vindt dat er bij de verkiezingen van overmorgen weinig te kiezen valt.

„Voordat ik in 1997 mijn eigen bedrijf oprichtte, heb ik een aantal jaren gewerkt bij een ander softwarebedrijf. De economische situatie in die tijd, onder president Boris Jeltsin, was erg slecht. De belastingen waren hoog, in sommige gevallen meer dan 100 procent. Stel je voor: je verdient een roebel en vervolgens moet je een roebel en vijf kopeken belasting betalen. Daarom betaalden we niet alle heffingen. Het zou de dood voor de business hebben betekend.”

Kaspersky, die zijn eerste antivirusprogramma nog in de Sovjettijd schreef, op het ministerie van Defensie waar hij na een studie cryptografie was beland, richtte zijn eigen bedrijf op in 1997. Het was de tijd dat veel beginnende bedrijven in Rusland onder bedreiging een deel van hun winst moesten afdragen aan de maffia.

„Daar heb ik persoonlijk nooit last van gehad”, zegt Kaspersky. „Maar er waren grote andere problemen. Onder Jeltsin was het bijvoorbeeld onmogelijk om een filiaal in het buitenland te beginnen. De bureaucratie was enorm. Je moest toestemming van zoveel ambtenaren krijgen, dat het gewoon niet ging.”

Kaspersky’s laboratorium overleefde de grote financiële crisis van 1998 die ontstond toen het Kremlin de roebel devalueerde. Een jaar later maakte president Jeltsin, die door de economische problemen zijn laatste beetje populariteit had verloren, zijn aftreden bekend.

Voor zijn opvolger Vladimir Poetin heeft Kaspersky alleen goede woorden over. De nieuwe president hervormde binnen een jaar na zijn aantreden het belastingstelsel: de omzetbelasting ging naar beneden en de inkomstenbelasting werd vastgesteld op 13 procent, één van de laagste tarieven van de wereld.

„Poetin heeft gezorgd voor een gunstig ondernemersklimaat. En doordat de belastingen zijn verlaagd, beginnen bedrijven ze nu ook te betalen”, zegt Kaspersky.

In de afgelopen jaren zijn de olieprijzen gestegen, en daarmee de rijkdom van Rusland. „Poetin heeft een erg succesvol economisch beleid gevoerd. Het hele ondernemende deel van de bevolking voelt dat zo. Het gaat niet niet alleen om de groei van de economie. Poetin heeft er ook voor gezorgd dat het eenvoudig werd voor bedrijven om filialen in het buitenland op te zetten.”

Inmiddels is Kaspersky’s laboratorium één van de grootste ICT-succesverhalen uit Rusland. Het bedrijf heeft kantoren in elf landen over de hele wereld. De software, die computers beschermt tegen virussen, spyware en spam, wordt gebruikt door 250 miljoen mensen wereldwijd. In Duitsland is Kaspersky marktleider. Er is ook een Nederlandse afdeling: het hoofdkantoor voor de Benelux staat in Den Bosch.

Zoals elk land is Rusland vooral gebaat bij stabiliteit, zegt Kaspersky. Dat er dus geen sprake is van een verkiezingsstrijd, maar het presidentsschap overmorgen wordt overgedragen aan de kandidaat van Poetins keuze, vindt hij prima.

„Het hele ondernemende deel van de bevolking is tevreden met het huidige economische beleid. De andere kandidaten bij de verkiezingen hebben niet eens zo’n beleid.”

Ondernemer Kaspersky zegt zondag „waarschijnlijk” wel te gaan stemmen. Ondanks zijn zojuist uitgesproken enthousiasme voor de huidige leiders van het Kremlin, wil hij niet zeggen op wie. „Dat is nou eenmaal een persoonlijke zaak”. Als het zo blijft gaan als het nu gaat, ziet de ondernemer de toekomst rooskleurig in.

„Eind dit jaar hebben we meer dan duizend mensen in dienst. Over een paar jaar hoop ik dat mijn bedrijf niet langer een Russisch, maar een echt internationaal bedrijf is. En een van de leidende firma’s in de wereld voor antivirussoftware.”