Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Duce et Decorum

Jan Blokker bekent in zijn artikel (Boeken, 22.02.08) over de uitgeverij Duce et Decorum nog nooit van Dalton Trumbo te hebben gehoord. Om daar direct de conclusie aan te verbinden dat de schrijver niet veel van blijvende waarde zal hebben voortgebracht, gaat wel erg ver.

Het boek van Trumbo, Johnny got his gun is in de VS veel meer dan een minor classic. Hij won er de National Book Award mee, en het werd ook verfilmd. Opmerkelijk is dat de schrijver het anti-oorlogsboek na de Duitse inval in de Sovjet-Unie uit de handel liet nemen. Mensen die hem vroegen om een exemplaar gaf hij zelfs aan bij de FBI vanwege `onvaderlandslievend gedrag`!

Trumbo is vooral bekend geworden als scenarioschrijver. Tijdens de anticommunistische heksenjacht in Hollywood eind jaren veertig kwam hij op de beruchte `blacklist` te staan. Vanaf 1950 schreef hij mee aan klassiekers als Roman Holiday, Spartacus, Exodus en Papillon.