Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Ontwikkelingshulp

Denen ondernemen actie tegen Soedan

Denemarken zal internationaal pleiten tegen schuldenverlichting voor Soedan, in reactie op de boycot van Deense producten die de Soedanese regering eerder deze week aankondigde.

Daarmee protesteert Soedan op zijn beurt tegen de herdruk in Deense kranten van de omstreden spotprent van de profeet Mohammed. De Deense minister van Ontwikkelingshulp Ulla Toernaes zei gisteren in de krant Berlingske Tidende dat Kopenhagen vanwege de boycot geen ruimte ziet voor een internationaal akkoord met Soedan over schuldenverlichting, waarover sinds 2005 wordt gesproken. Ze zei dat de Soedanese schuld aan Denemarken meer dan 250 miljoen euro bedraagt.

Denemarken ontbood gisteren de ambassadeur van Soedan wegens uitlatingen van de Soedanese president Omar al-Bashir. Voor een menigte van tienduizenden mensen riep Bashir woensdag de gehele moslimwereld op om de import van van Deense producten te staken. Ook kondigde hij aan dat „geen enkele Deen” meer voet op Soedanese bodem mag zetten.

Eerder deze maand gingen zeventien Deense kranten over tot de herdruk van de Mohammed-cartoon, die de profeet afbeeldt met een tulband in de vorm van een bom. De tekening maakte in 2005 deel uit van een serie met twaalf spotprenten in de krant Jyllands-Posten die leidde tot felle protesten in verschillende islamitische landen.

Donderdag demonstreerden in de Mauretaanse hoofdstad Nouakchott enkele duizenden studenten tegen de herdruk van spotprent. De afgelopen dagen vonden tevens demonstraties plaats in Jordanië, Syrië en Indonesië. (AP, Reuters)