Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Boeken

boekberichten

PEN Vlaanderen op de bres voor Ayaan Hirsi Ali in een open brief

De schrijversvereniging PEN Vlaanderen neemt het in een open brief, die onder meer in De Morgen verscheen, op voor Ayaan Hirsi Ali. De brief is ondertekend door Geert van Istendael, Monika Van Paemel en Ingrid van der Veken. Met ‘Elk gesmoord woord is er één te veel’ houden ze een pleidooi voor een Europees Fonds voor iedereen die om zijn mening wordt bedreigd. Er wordt verwezen naar de aanslagen op de Russische Anna Politkovskaja en de Turkse journalist Hrant Dink. (DL)

Schrijver Solzjenitsyn steunt de Serviërs

De Russische auteur Aleksandr Solzjenitsyn, Nobelprijswinnaar in 1970, mengt zich in het debat over de onafhankelijkheid van Kosovo en kiest uitdrukkelijk de kant van Servië, zo meldt AFP. In de Servische krant Vecernje Novosti roept hij de Serviërs op „om te blijven leven op hun historische grond in de provincie Kosovo, die zich op een onrechtvaardige manier heeft afgescheurd”. (DL)

Grøndahl stelt vragen bij Mohammedrellen

Waarom schoppen jonge moslims elke nacht keet in Kopenhagen? Deze vraag stelde de internationaal vermaarde Deense schrijver Jens Christian Grøndahl (1959) in de Neue Zürcher Zeitung. Grøndahl stelt vast dat de eerste auto brandde, vlak voordat de veelbesproken Mohammed-cartoons opnieuw werden gepubliceerd. „De coulante en flagellantische, zichzelf onderzoekende levenshouding in onze welvaartsstaat is dermate in vlees en bloed overgegaan, dat men zelfs brandstichters en plegers van aanslagen als slachtoffers ziet. Op dit punt is de mislukte integratie verbluffend succesrijk”. (HC)

Best of the Bookers: het publiek kiest

Salman Rushdie raakt wellicht de eretitel voor zijn roman Middernachtskinderen kwijt, meldt The Guardian. Toen de Booker Prize 25 jaar bestond, koos een jury dat boek tot het beste van alle prijswinnaars: Best of the Bookers. Binnenkort viert de (inmiddels) Man Booker Prize zijn 40ste verjaardag – en dus zijn er 15 winnaars bijgekomen. Een jury heeft niet meer het laatste woord; ook in Engeland heeft de internetverkiezingskoorts toegeslagen. Het publiek kiest nu de Best of the Bookers. (TJ)

ISBN-registraties zijn nu eigendom van CB

Je staat er niet vaak bij stil: het ISBN. Omdat het technische informatie is, neem je aan dat die openbaar is. De NMa (Nationale Mededingingsautoriteit) besloot echter anders: ISBNs zijn het eigendom van het Centraal Boekhuis. Problematisch, aldus Pauline van de Ven van Stichting Auteursdomein: „Tweederde van de 20.000 ISBN-registraties die er per jaar bijkomen, blijft dan onzichtbaar voor de consument.” Eigenbeheer-uitgaven of eBooks worden niet in de boekhandel verkocht en daarom stelt de NMa „dat niet van de boekhandel kan worden verlangd dat zij aangeeft waar boeken te vinden zijn.” De Stichting heeft een petitie (www.auteursdomein.nl/Dossier_ISBN.htm) en gaat tegen de uitspraak in beroep. (TJ)

Lees verder op: http://papierenman.blogspot.com en nrc.nl/boekenblog

Hans Cottyn, Toef Jaeger en Dirk Leyman