Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

Bloeddruk wel verhoogd rond luchthavens

Professor P.J. Stallen reageert op het onderzoek naar de effecten van geluidshinder rond luchthavens (Opiniepagina, 26 februari). Hij stelt dat statistische significantie aangeeft dat het gevonden effect vrijwel zeker ook in de echte populatie ‘zo’ voorkomt. Statistische significantie geeft echter aan dat het onwaarschijnlijk is dat er geen effect zou zijn in de werkelijke populatie. Het zegt dus niet dat het werkelijke effect gelijk is aan het geschatte. Vervolgens stelt hij dat het gevonden effect zeer zwak zou zijn. Maar als een groep 20 procent vaker last heeft van een ziekte, is dat niet verwaarloosbaar. Stallens interpretatie is wetenschappelijk gezien onbegrijpelijk. Vanuit Platform Nederlandse Luchtvaart, de financier van zijn leerstoel, is deze wel te begrijpen.

Dr. Xander Koolman

Docent gezondheidseconometrie, Erasmus MC