Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

‘Bescherm bedreigden in alle EU-lidstaten’

EU-landen moeten afspreken dat bedreigde personen zoals Ayaan Hirsi Ali in alle lidstaten kunnen rekenen op bescherming. Dat heeft de Italiaanse eurocommissaris Franco Frattini (Justitie) gisteren voorgesteld tijdens overleg in Brussel.

Frattini deed zijn voorstel tijdens een bijeenkomst van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Na afloop zei hij dat er „brede instemming” was voor zijn idee. Volgens de eurocommissaris staat er een Europees principe op het spel. „Je moet je vrij kunnen bewegen”, zei hij, „en dat kan alleen als je veilig bent.”

Een woordvoerder van Frattini verduidelijkt: „Als een bedreigde Deense cartoonist naar Italië gaat dan kunnen Deense beveiligers hem naar het vliegveld in Kopenhagen brengen. De Italiaanse geheime dienst kan het daarna in Rome overnemen.” Dat principe zou niet alleen voor korte reizen moeten gelden, maar ook voor langdurig verblijf in een ander EU-land.

Het gaat om een vorm van „wederzijdse erkenning”, aldus de woordvoerder. Wanneer één land stelt dat een persoon bedreigd wordt, dan dienen alle EU-lidstaten die persoon te beschermen. „We denken dat hier geen richtlijnen voor nodig zijn. Maar wij als Commissie zijn bereid een initiërende en coördinerende rol te spelen als dat nodig is.”

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zei op een persconferentie na afloop van de bijeenkomst dat hij de kwestie van Ayaan Hirsi Ali had aangesneden. Hij had benadrukt dat EU-landen elkaar goed moeten informeren over personen die bedreigd worden. „Het gaat er om dat wanneer in de ene lidstaat iets bekend is, dat we elkaar dan weten te vinden. Dat werd door andere landen ondersteund.” Hirsch Ballin ondersteunt de verdergaande oproep van Frattini, zei een woordvoerder van Hirsch Ballin.

De beveiliging van Ayaan Hirsi Ali trok de afgelopen weken internationaal de aandacht. De Franse president Sarkozy heeft haar de Franse nationaliteit en bescherming aangeboden. Het ging alleen om beveiliging in Frankrijk, bleek later. Ook de Nederlandse overheid beschermt Hirsi Ali, wanneer ze in Nederland is. Haar beveiliging in de VS op kosten van de Nederlandse overheid werd vorig jaar stopgezet. Sindsdien is ze op zoek naar fondsen.