Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Beloften van RBS lastig waar te maken

Kan Royal Bank of Scotland (RBS) een rendement van 16 procent uit de zakenbank van ABN Amro persen? Dat is het percentage dat de Britse bank beleggers voorspiegelt na het met 450 miljoen pond (587 miljoen euro) optrekken van de synergievoordelen die zij verwacht uit de overname voor 12 miljard pond. Dat zorgt ervoor dat de dure aankoop van een zakenbank op het hoogtepunt van de conjunctuurcyclus er plotseling een stuk aantrekkelijker uitziet. Maar beleggers moeten het optimisme van RBS met een korreltje zout nemen.

Er is geen enkele garantie dat RBS de synergievoordelen ook daadwerkelijk zal verwezenlijken. De nieuwe bezuinigingsdoelstelling van 1,2 miljard pond impliceert dat de bank verwacht voor maar liefst 29 procent te kunnen snijden in de kosten van het bedrijf dat zij heeft overgenomen. Dat lijkt vooral nogal gewaagd omdat RBS niet de indruk maakt veel waarde te kunnen ontlenen aan zijn vorige grote aanwinst, het Amerikaanse Charter One. De omzet en winst van de Amerikaanse dochter van RBS kwamen in de tweede helft van 2007 overeen met die van de twee jaar daarvoor.

En zelfs als RBS erin slaagt om het bij de zakenbank van ABN Amro beter te dien, betekent dat nog niet dat de overeenkomst binnen drie jaar een rendement van 16 procent zal opleveren. De kredietcrisis heeft de hoop van de meeste banken op een rooskleurig groeiperspectief de grond ingeboord. Analisten hebben de winstverwachting voor RBS in 2010 met bijna een kwart teruggebracht sinds de bank in juli vorig jaar haar bod op de zakenbank van ABN Amro uitbracht. En zakenbanken, met hun grote portefeuilles aan risicovolle producten, zijn in het bijzonder zwaar getroffen.

RBS heeft afschrijvingen geboekt van 900 miljoen pond tot eind vorig jaar, op beleggingen die zijn overgenomen van ABN Amro. Er zou nog meer kunnen aankomen, gezien de aanhoudende waardedaling van zogenoemde gestructureerde beleggingen en de betrekkelijk bescheiden afschrijvingen die RBS tot nu toe zelf heeft gedaan. De bank heeft bijvoorbeeld onderdelen van zijn hypotheekobligaties op 79 dollarcent per dollar gewaardeerd, terwijl UBS soortgelijke beleggingen neerwaarts heeft bijgesteld naar 53 dollarcent per dollar.

Topman Sir Fred Goodwin van RBS heeft aangetoond goed uit de voeten te kunnen met een gewone bank. Dat onderdeel van het concern zag de winst over de tweede helft van vorig jaar met 14,8 procent groeien. Maar dat wil niet zeggen dat hij zijn beloften over de zakenbank van ABN Amro zal waarmaken. Beleggers hebben RBS voor de overname gestraft. Op een niveau van 5,8 maal de winst over dit jaar is het de laagste gewaardeerde Britse bank, aldus analisten van de Duitse zakenbank Dresdner Kleinwort. Beleggers moeten de beloften van nu niet als een excuus hanteren om aan boord te klimmen.

Mike Verdin