Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Afsluiting Wikileaks zorgt voor ophef

genève. De Zwitserse bank Julius Baer zegt dat het niet de bedoeling was afgelopen week de gehele `klokkenluider` website wikileaks.org af te sluiten. De bank wilde enkel dat gestolen en vervalste documenten van de site verwijderd zouden worden, en stapte naar de rechter nadat de Amerikaanse operators van wikileaks.org weigerden deze documenten te verwijden. De rechtbank in San Francisco bepaalde dat de site gesloten moest worden. De sluiting van de site zorgde voor wereldwijde oproer. Volgens Amerikaanse advocaten was de verordening van de rechtbank om de website te sluiten in strijd met de Amerikaanse grondwet. Vandaag zouden verschillende media-organisaties en burgerrechtengroepen de sluiting van de site aan. Behalve wikileaks.org hebben ook enkele websites buiten de Verenigde Staten kopieën van de Zwitserse documenten online staan. Die zijn waarschijnlijk door een ontevreden werknemer gelekt. Volgens wikileaks.org bevatten de documenten informatie over belastingontduiking en het witwassen van geld in de branche van de Zwitserse bank op de Kaaimaneilanden. Julius Baer ontkent dit.