Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Actrices die ook nog zingen

Voordat in mei het nu al veelbesproken muzikale debuut van Scarlett Johansson verschijnt, komt eerst een andere, gerespecteerde actrice met haar eerste album. Niet met Tom Waits-covers, maar met – op twee nummers na – zelfgepende liedjes. Actrice Zooey Deschanel, bekend van films als Almost Famous en The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, maakt al jaren muziek. Maar pas nadat ze singer-songwriter M. Ward leerde kennen, durfde ze de stap te zetten om de thuis op haar laptop opgenomen nummers, écht te releasen.

Samen met Ward vormt Deschanel She & Him. Hun eerste, en aan de titel te zien waarschijnlijk niet laatste, album heet Volume One en komt over een paar weken uit. Volgens de platenmaatschappij hebben de twee zich hiervoor hevig laten inspireren door sixties acts als Dusty Springfield en The Zombies. Het eerste nummer Why Do You Let Me Stay Here staat al op de officiële My Space-pagina. Het eerste ordeel? Dechanel kan zingen en het tu, tudu, tutu, tududu-einde blijft enorm hangen.

Taken By Trees-zangeres Victoria Bergsman is geen bekend actrice. Daarom moet de voormalig zangeres van het Zweedse de Concretes die recent de gastvocalen van Peter Björn and John’s Young Folks inzong, andere dingen doen om aandacht te trekken. Een cover opnemen bijvoorbeeld. En wat past er beter bij een klein, in schattige jurken gehuld meisje dat met een fragiele stem lieve liedjes zingt, dan Guns ’n Roses’ Sweet Child ‘O Mine? Het nummer klonk nog nooit zo zoet. In de Taken by Trees-versie is het dan ook niet Slash’s overbekende, huilende gitaar maar een simpele piano die het nummer opent. Onze aandacht heeft ze!

http://www.myspace.com/sheandhim, http://www.myspace.com/takenbytreesmusic