Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

ABN Amro lijdt verlies van 1,5 miljard euro

ABN Amro heeft meer te lijden gehad van de kredietcrisis dan tot nu toe bekend was. Uit de laatste jaarcijfers die de bank publiceerde, blijkt dat ABN Amro in 2007 1,5 miljard euro heeft afgeschreven, maakte de bank gisteren bekend. Het is de laatste keer dat ABN Amro jaarcijfers presenteert, volgend jaar zullen de consortiumpartners Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander over de door hen overgenomen delen van de bank rapporteren. Zij namen ABN Amro vorig jaar voor 72 miljard euro over.

ABN Amro maakte in 2007 een winst na belasting van 1,8 miljard euro, tegenover 2,7 miljard in 2006. De daling wordt voornamelijk veroorzaakt door de afschrijvingen. Zonder de afschrijvingen kwam de nettowinst van ABN Amro vorig jaar uit op 2,9 miljard euro, 19 procent meer dan in 2006. RBS presenteerde gisteren de jaarcijfers inclusief het ABN Amro-deel. De bank heeft vorig jaar een winststijging geboekt van 19 procent tot 7,7 miljard pond (ruim 10 miljard euro). RBS moest in totaal 2,12 miljard pond afschrijven door beleggingen in riskante (subprime) hypotheken en de kredietcrisis.

De delen van ABN Amro die door Fortis zijn overgenomen, presteerden boven verwachting, zegt Philip Dierckx, directievoorzitter van Fortis in een telefonische toelichting. De door Fortis ingelijfde onderdelen (het Nederlandse bankbedrijf en het onderdeel vermogensbeheer) hebben vorig jaar een nettowinst geboekt van 1,36 miljard euro. Fortis komt volgende week met zijn eigen jaarcijfers.