Winstgroei Essent dankzij verkoop kabel

Energiebedrijf Essent verkocht vorig jaar meer gas en meer elektriciteit aan meer mensen. Het bedrijf boekte in 2007 fors meer winst, 2,6 miljard euro tegen 807 miljoen het jaar ervoor, maar dat komt vooral omdat Essent zijn kabeldivisie voor 1,8 miljard euro verkocht aan een private-equityinvesteerder. Deze verkoop buiten beschouwing gelaten komt de winst ongeveer 30 miljoen euro hoger uit. Door het relatief warme weer nam het gasverbruik van kleinverbruikers af, maar door de „succesvolle inkoopstrategie”, nam de winstmarge toch toe.

Essent trof een voorziening van 21 miljoen euro om de kosten te dekken die de splitsing van Essent met zich mee zal brengen. De splitsingswet die in juli vorig jaar definitief werd aangenomen, moet ervoor zorgen dat het fysieke energienetwerk los komt te staan van het productie- en leveringsbedrijf. Daarmee zorgt minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) dat het netwerk veilig is gesteld, ook al gaan de energiebedrijven die het nu beheren risicovolle zakelijke avonturen aangaan. Ze verwees destijds ook naar een mogelijke fusie tussen Nuon en Essent.

In september bleek dat die fusie niet doorging. De bestuurders spraken destijds van een gebrek aan vertrouwen en konden het niet eens worden over het boekenonderzoek dat ze bij elkaar wilden doen. Ook een voorgesteld onafhankelijk onderzoek kwam er niet. De onderhandelingen duurden een half jaar en kostten uiteindelijk 18 miljoen euro.

Het komende jaar staat wat Essent betreft geheel in het teken van de opsplitsing in twee bedrijven. De toekomst is daardoor zo onzeker, dat Essent geen winstverwachting kan geven voor 2008. De 2,6 miljard euro over 2007 stroomt in ieder geval voor het overgrote deel naar de kas van gemeenten en provincies, de aandeelhouders van het bedrijf.