Waarom zijn de afdrukken van onze vingers uniek?

Er is een moord gepleegd. Van de dader ontbreekt ieder spoor. Tot een vingerafdruk wordt gevonden. Waarom zijn vingerafdrukken eigenlijk uniek, vragen Joost Deetman en Maarten van Schagen uit Amsterdam. En waarom teenafdrukken bijvoorbeeld niet?

Dat laatste kunnen we meteen ontkrachten; ook de afdrukken van je tenen zijn uniek. Net als je vingers (en je handpalmen en voetzolen) hebben tenen zogenoemde papillairlijnen: de streepjes waaruit een vingerafdruk bestaat.

„De uniciteit van een vingerafdruk zit in een aantal kenmerken van die afdruk”, zegt Hans van den Nieuwendijk, technisch rechercheur bij de politie en gecertificeerd vingerafdrukdeskundige. „Ten eerste het patroon, dat uit diverse lussen, kring- en boogfiguren bestaat. En ten tweede beginnende en splitsende papillairlijnen in dat patroon.” De combinatie van eigenschappen vormt een afdruk die zó divers is, dat er geen tweede van bestaat.

„De papillairlijnen groeien vanuit de ‘genererende laag’ onder de opperhuid”, vertelt Doede Rijpkema van expertisebureau Dacty. Het bureau geeft onafhankelijk advies op het gebied van vingerafdrukken. „De genererende laag zorgt ervoor dat de huid zich constant vernieuwd en dat het lijnenbeeld exact hetzelfde blijft.”

Wat als je in je vinger snijdt? Verandert je afdruk dan? „Als de verwonding oppervlakkig is, komt het oorspronkelijke patroon terug na de genezing van de huid”, zegt Van den Nieuwendijk.

„Bij een te diepe verwonding, als de genererende laag wordt aangetast, ontstaat er een litteken”, vult Rijpkema aan, „maar dat wordt onveranderlijk, net als de papillairlijnen, en kan dus ook gebruikt worden ter identificatie.”

Tot slot: wat zijn nog meer unieke lichaamsdelen? „Oorafdrukken bijvoorbeeld, en zaken die nog niet onderzocht zijn – zoals de verdeling van sproeten op je huid”, denkt Van den Nieuwendijk. Maar vang daar maar eens een boef mee.

Malin Kox

    • Malin Kox